úterý 4. září 2012

Blog Tour - KNIŽNÍ HRDINOVÉ


Každá osůbka na světě v něco věří. V nějakého toho svého hrdinu. V někoho, kdo je mu vzorem, někoho, v koho doufá, že se jím stane nebo alespoň, že se mu v životě přiblíží. 

V celém životě na tom nejvíce lpíme asi v dětství. Pro někoho například je či byla hrdinou nějaká postava z filmu nebo z pravidelného seriálu. Pro někoho to je nebo byla skutečná postava. 

Mimochodem, když jsem byla malá (menší :D) já, můj hrdina byla úžasná oranžová ryba Nemo. Musela jsem jí mít všude, včetně tašky do školy... Ale dost o mně! =)

V tomto Blog Tour s motem Autoři jsou taky jen čtenáři jsem si vymyslela, jak už možná také trochu napovídají předešlé věty, téma KNIŽNÍ HRDINOVÉ. Několika spisovatelům jsem napsala maily. Spousta z nich mi na mou otázku napsala krásné a milé odpovědi a o ně bych se také chtěla s vámi teď a tady podělit. Někteří autoři mi odpověli na otázku tak, jak jsem si představovala. Někteří se nad otázkou zamysleli jinak a otázku pojali jiným způsobem. Všechny odpovědi mají určitě své kouzlo.

A na co přesně jsem se spisovatelů či spisovatelek ptala?

"Každý má nějakého toho svého hrdinu a asi nejvíce to prožíváme v dětství. Soustředíme-li se na knihy a na nejrůznější příběhy, vy jakožto spisovatel/ka máte k tomuto výběru určitě velice blízko. A proto bych se vás ráda zeptala, četl/a jste už jako dítě? Pokud ano, měl/a jste právě nějakého toho svého knižního hrdinu? Někoho, kdo vám byl příkladem, někoho kdo vám byl oporou, někoho kdo ve vás probouzel nejrůznější pocity?"



Kristen Simmons
... autorka knihy Article 5

"Jako dítě jsem měla spoustu knižních hrdinů. Hlavně jsem si vybrala dívku, která se jmenovala Meg, z knihy A WRINKLE IN TIME od Madeline L'Engle. Skvěle se všemu postavila, aby zachránila svoji rodinu – vždycky jsem si přála být na jejím místě stejně statečná."





Jill Hathaway
... autorka knihy Slide

"Můj opravdový živý hrdina byla učitelka, které jsme říkali Mizzo, protože její skutečné jméno bylo velmi těžké vyslovit. Všechny nás povzbuzovala, že můžeme být čímkoliv o čem sníme. Můj spisovatelský hrdina byl (a stále je) Stephen King. Je tak produktivní a talentovaný."




Francisco X. Stork
... autor knihy Marcelo ve skutečném světě

"Když jsem byl malý, hodně jsem četl komiksy o superhrdinech jako byl Superman a Batman. Ale také jsem četl komiksy o svatých lidech. Tyto komiksy o životě lásky a obětování se, který vedli svatí mě mnoho inspirovaly. Měl jsem rád život sv. Františka z Assisie a jak se vzdal všeho pro Boha, jak miloval přírodu a zvířata. Myslím, že tyto příběhy ve mně zůstaly tolik, že se snažím žít pro ostatní tak moc jak je to možné."

 Kiera Cass
... autorka knihy The Selection

"Moje literární  hrdinka  je určitě Lily Potter.  Jako matka ji totálně obdivuju a miluju jak si vedla v životě. Je mou oblíbenou postavou po celou dobu."







Qwen Hayes
... autorka knihy Dnem i nocí

"Když jsem byla dítě, Meg Murry z knihy A Wrinkle in Time od Madeleine L'Engle byla moje hrdinka. Byla chytrá, statečná, trochu drsná a milovala svoji rodinu. Četla jsem tuto knihu dokola a dokola."





 Jodi Meadows
... autorka knihy Incarnate

"Měla jsem spoustu hrdinů z knih a filmů, když jsem byla dítě. Jedním vyčnívajícím je Batman (hlavně komiks na začátku 90tých let), protože svým nadáním vyřešil spoustu zločinů. Měl výhodu, že byl neuvěřitelně bohatý a skvělý bojovník, samozřejmě ale také většinu času používal svou mysl k tomu, aby zabránil násilí."




  Michelle Madow
... autorka knihy Rememberance

"Četla jsem celé dětství.Pravidelně jsem chodila do knihkupectví a opouštěla jsem ho se stohy knih, ale nejraději bych přečetla úplně všechny. Milovala jsem čtení tolik, že jsem vstávala o hodinu dříve, než jsem musela vstávat do školy, abych mohla číst. Na základní škole jsem nejvíce ze všeho milovala Narnii od C.S. Lewise. Po dočtení těchto knih jsem byla okouzlena nápadem najít skříň vedoucí do jiného světa. A také jsme si s kamarády hráli na hru o kouzelné skříni v našem domě, která nás do Narnie přenese. Určitě je to série, kterou si budu pamatovat celý život."


 
 Kristina Springer
 ... autorka knihy The Espressologist 

"Když jsem byla teenager, milovala jsem čtení knižní série jako Sladké údolí, Dívčí klub a The Girls of Canby Hall. Všechno to byly současné beletrie. Také jsem milovala knihy od Judy Blume. Od té doby co jsem starší zbožňuji cokoli od Meg Cabot."




Karolína Limrová
... autorka knihy Dvě zrcadla

" V dětství jsem hodně inklinovala k dobrodružné a spíše klukovské literatuře, jako byly romány Karla Maye nebo Eduarda Štorcha. Vzory jsem tedy měla také spíše klukovské. Vzpomínám si na dočasnou posedlost vším indiánským a také na období, kdy jsem tvrdila, že jsem Kopčem (Lovci mamutů). Když tedy napíšete Vinetou a Kopčem, bude to v pořádku. "




Jessica Spotswood
... autorka knihy Born Wiked

"Když jsem byla malá, pořád jsem četla. Dva z mých hrdinů byli Beth z LITTLE WOMEN od Louisy May Alcott a Emily z  L.M. Montgomeryho  série EMILY OF NEW MOON. Beth byla sladká, nesobecká sestra v rodině March, obránkyně míru a já chtěla být jako ona. Ale byla jsem spíše jako Emily, která byla také spisovatelka. Měla jsem ráda jak popisovala „záblesk“ krásy a inspirace, a jak dokázala pozorovat svět kolem sebe."


 
Catherine Fisher 
...autorka knihy Incarceron 
 
"Když jsem byla dítě, moje oblíbené knihy byly – Alenka v říši divů od Lewise Carrolla, protože je to tak srandovní a také Ostrov pokladů od Roberta Louise Stevensona nebo Služba sovy od Alana Garnera, skvělého fantasy spisovatele 70tých let."




Gabriella Poole
... autorka série Temná akademie 

"Ano, četla jsem hodně jako dítě. Jako první mi na mysl přišly knihy J.R.R.Tolkiena. Velmi jsem obdivovala Aragorna, ale zároveň jsem váhala mezi ním a  Boromirem. Myslím, že jsem více milovala Boromira, protože to byl konfliktní charakter, snažil se udělat dobrou věc, i když se mu to ne vždy podařilo. Byl tak odvážný a nakonec se stal opravdu dobrým člověkem a mým největším hrdinou."



Meagan Spooner
... autorka knihy Skylark

"Během dospívání jsem měla hodně hrdinů. Milovala jsem Lessu z Drakenů z Pernu, Harryho z Modrého meče, Polgara  ze série Belgariad od Davida Eddingse.Později jsem přidala Lyru ze Zlatého kompasu, Sabriela z trilogie Staré království a Alanna z Písně Lioness od Tamora Pierce. Jak jsem se koncentrovala na hrdiny, měla jsem ráda Tarana z Kroniky Prydainu od Lloyda Alexandra stejně jako Chrestomanci ve všech jeho inkarnacích v Příbězích Chrestomance od Diany Wynne Jonesové."



Lisa McMann
... autorka série Lovkyně snů

"Ano, v dětství jsem četla hodně. Můj knižní hrdina je Karlík Bucket z knihy Karlík a továrna na čokoládu. Miluju ho, protože musel překonat velké nesnáze."





 
Lauren Kate
... autorka série Andělé

"Po celý život jsem velkou čtenářkou. Jedním člověkem, který mě velmi ovlivnil jako spisovatelku, byla moje angličtinářka v sedmé a osmé třídě paní  Callowayová. Studovali jsme vše od Shakespeara po rapovou hudbu, psychologii snů a kreativní psaní.  Paní Callowayová nás brala jako dospělé. Byla to první třída, kde jsem opravdu musela přemýšlet sama za sebe. Na konci osmé třídy nás paní Callowayová vzala na výlet do Itálie přes jarní prázdniny. Většina z nás začala střádat na tento výlet již na začátku sedmé třídy. Také jsme si vedli deníky od prvního dne v sedmé třídě až po výlet a na konci jsme je dali paní Callowayové. Já jsem  napsala spoustu básniček, povídek, podrobností o boji s mou nejlepší kamarádkou na výletě. Pamatuji si, jak jsem byla nervózní, když jsem měla dostat deník zpět. Vše co mi paní Callowayová napsala bylo „Lauren, ty jsi záhadná. Drž se psaní.“ Dodnes nevím, jestli to byl kompliment nebo tím chtěla naznačit, že jsem zvláštní dítě. Tak jako tak to bylo právě to, proč se dodnes věnuji psaní."



Kateřina Petrusová
... autorka knihy Nebezpečná láska

"Jako malá jsem četla v podstatě pořád. Rodiče mě ke čtení vedli, k Vánocům jsme dostávali spoustu knížek a relativně brzo jsem si pořídila průkazku do knihovny. Mít na výběr z takového množství knížek bylo zároveň splněným snem i noční můrou, protože batoh byl cestou z knihovny ták těžký! :-) Mou největší dětskou favoritkou byla Ronja z knížky Ronja, dcera loupežníka od Astrid Lindgrenové. Chtěla jsem být jako ona. Bydlet na hradě s bandou hodných loupežníků, mít pro sebe celý les a trávit v něm celý den, to byla pro holku z města představa dokonalého života. A Birk jako nejlepší kamarád? Toho bych brala hned. Teď čtu Ronju svým dětem a překvapilo mě, jak je čtivá i pro dospělé. A i když v ní teď některé věci vnímám trochu jinak, větrnice mi pořád přijdou děsivé :-)"

 
Megan Crewe
... autorka knihy Tak padne náš svět 

"Jako dítě jsem hodně četla. Nevěděla jsem moc o současných autorech (nebyl internet, takže nebylo moc způsobů jak se o nich dozvědět více – všechno o nich bylo pouze v krátké biografii na konci knihy), takže žádný z nich nebyl mým hrdinům. Přesto jsem měla v dětství svého knižního hrdinu. Obdivovala jsem Ivy v knize THE CHANGELING od Zilpha Keatley Snydera, a tak jsem chtěla být tak sebevědomá a otrlá a odvážná jako ona v jejích představách. Doufám, že se jí dnes alespoň trochu podobám =)."

 Tereza Janišová 
... autorka knihy Erilian, město čarodějů

"Co se mého čtení v dětských letech týče (což mimochodem není zas tak dávno =D)... musím se přiznat, že mě čtení nejdřív moc neříkalo. Už od sedmi let jsem psala, to mě chytlo a miluju to od chvíle, co jsem se naučila skládat písmenka do slov a slova do vět. Čtení mě ale nejdřív silně nebavilo, rodiče mě do něj museli skoro nutit. Ale samozřejmě jsem na to měla svůj "personál" v podobě dědy a babičky. Babička mi četla (abych si náhodou neunavovala svá drahá očička) a děda, ten si pro mě z fleku vymýšlel své vlastní improvizované pohádky, které mi vykládal před spaním. Čtení jsem začala považovat za zábavu až tak v deseti, jedenácti letech, nevím přesně, kdy jsem tomu přišla na chuť. Každopádně mým největším literárním hrdinou je od nepaměti Alenka, která spadla králičí norou do Říše divů. Tahle knížka, právě díky své hlavní hrdince, do které jsem se pokaždé vžívala, byla jednou z mála vyjímek - knížek, které jsem byla ochotná si přečíst i v dobách, kdy jsem čtení jako takové odmítala. Alenka tu ale byla a je pořád. To je hrdinka, která mě provází od dětství a musím se přiznat, že to není tak dávno, co jsem knížku pana Carrolla znovu vytáhla z poličky."


Sophie Jordan
... autorka knihy Drakie

"Nebudete to moc originální odpověď, ale můj hrdina, v dětství a dokonce i teď, je můj otec. Je to opravdu výjimečný muž. Opravdový hrdina v jeho vlastním příběhu. Naučil mě uvažovat, … ale ze všeho nejvíc mě naučil, že můžu být kdokoli a dělat cokoliv."








Kendare Blake 
... autorka knihy Anna krví oděná 

"Hm. Hrdinové. Moji hrdinové jsou stále spisovatelé. Jako třeba Milan Kundera. Ale když jsem byla dítě, moji hrdinové byli kluci s koňmi. Zvláštní, co? Milovala jsem příběhy Černý hřebec. Takže opravdu, můj hrdina byl kůň."





Kerstin Gier
... autorka série Drahokamy

"Takže, můj hrdina =) ... Harry Potter a taky Jace z knihy Město z kostí od Cassandry Clare. Připadá mi opravdu velmi sexy =). Můj osobní hrdina je ale samozřejmě můj manžel :)."





Wendy Higgins
... autorka knihy Sweet Evil

"Jako dítě jsme milovala čtení knížek od R.L. Stinea, obzvlášť sériii Fear Street. Je to legrační, protože jsem nikdy neměla ráda strašidelné filmy, ale opravdu jsem milovala, když jsem se ocitla v bezpečí zrovna při čtení Stineho temných příběhů."






A co vy? Máte taky nějakého toho svého hrdinu dětství?
Máte nějakého toho svého hrdinu teď?

5 komentářů:

  1. Pěkný a zajímavý článek. Některé knižní hrdiny máme společné. Jako třeba Aragorna, Batmana a Karlíka. Nebo přímo celé světy jako Narnie

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkné! A některé odpovědi jsou vážně zajímavé! :D :)
    Nějaký hrdina z dětství? Hm... To asi nebude nikdo konkrétní. Ale když jsem byla malá, považovala jsem za své hrdiny postavy z knih od Enyd Blytonové. Milovala jsem ta dobrodružství, která prožívaly, ty záhady, které řešily. :) Pak jsem se samozřejmě dostala k Harrymu Potterovi a od té doby miluju tyhle knížky - hrdinkou z této série je pro mě Lenka Láskorádová a hrdiny Snape, Neville a Sirius. :D :))

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné odpovědi! Hodně se z nich o autorovi dozvíme.
    Můj hrdina z dětství je asi Harry Potter, to jsem četla tolikrát, že z té knížky stále dokážu odvykládat určité části :D

    OdpovědětVymazat