sobota 16. června 2012

Recenze: Rudá jako rubín



Kniha : Rudá jako rubín
Díl : 1.
Autorka : Kerstin Gierová
Počet stran : 336
Vydáno : 2012/02
Nakladatelství : CooBoo


Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.



*******
Rudá jako rubín. Na tuto knihu jsem se moc těšila, ale můžu říci, že nesplnila to, co jsem od ní očekávala. Rozhodně ne ... Kniha byla totiž ještě úžasnější než jsem si myslela, do příběhu jsem se rozhodně začetla a upřímně zamilovala. Opravdu jsem toho od ní tolik nečekala, a proto mě svým dějem opravdu mile překvapila. Hlavní hrdinku jsem si taky oblíbila, takže není skoro co dodat.

I přesto, že má kniha opravdu delší kapitoly, čte se úplně sama. K tomu je napsaná v první osobě s pohledu Gwendolyn, hlavní hrdinky, takže ještě lepší. Kniha začíná tajemným prologem. Následně nás příběh vtáhne do svého děje a vy se nemůžete odpoutat, protože není totiž jen tak ledajaký...

Mysleli jste si, že se nedá cestovat časem? Tak to jste se spletli. Cestování do minulosti jde, pokud jste nositelem určitého genu, který tuto schopnost umožňuje. O toho, kdo má tento gen, je již od narození pečováno a sám nositel genu se musí připravovat na svůj první skok časem, který vždy proběhne mezi 16. až 17. věkem člověka. Musí denně cvičit v šermu, jízdě na koni, učit se dějiny, jazyky a to vše kvůli tomu, aby při příchodu do minulosti splynul s okolím a nic se mu nestalo.

Hlavní hrdinka Gwendolyn žije ve velkém domě se svou pratetou Maddy, babičkou lady Aristou, tetou Glendou, matkou Grace, sestřenicí Charlotte a dvěma svými sourozenci - Caroline a Nickem. Nemá se špatně a celkově si žije klidný život. Má také svou nejlepší kamarádku Leslie, se kterou podniká různá dobrodružství. Její rodina ale není jen tak ledajaká. Členové jejích příbuzných totiž mají či měli gen cestování časem a tak Gweny neslýchá skoro o ničem jiném, protože s jednou pravděpodobnou nositelkou genu i žije pod jednou střechou. Sice jsou věci ohledně cestování časem tajné, ale jak už to bývá v rodinách, kde se jen tak něco neututlá, s tajemstvími?

Cestování časem ale není jen tak jednoduché. Někteří to berou jako dar, někteří jako prokletí. Charlotta, sestřenice Gwendolyn, je právě tou, která se má s největší pravděpodobností stát další cestovatelkou v čase. Celý život se na tuto dobu připravovala a její rodina ji v tom naprosto podporovala. Navíc se i narodila v den, který byl již předem předpovězen, takže vše je naprosto jasné. Jenže...


Charlotta má jasné příznaky, které většinou později vedou k prvnímu skoku časem. Všichni netrpělivě čekají, jenže nakonec to je Gwendolyn, která skočí časem. Je ale naprosto nepřipravená, protože nikdy nepodstoupila ty všechny výcviky, na kterých se Charlotta připravovala. Naštěstí se učí rychle. 

To, že Charlotta není údajně tou, která má časový gen, rozpoutá různé debaty. Skoro nikomu se nechce věřit, že by to byla právě Gwendolyn, kdo přeskočil časem namísto Charlotty. Nakonec ale vyplave na povrch, že se narodila ve stejný den jako Charlotta, ale její matka Grace datum zfalšovala. Prý aby Gweny ochránila před zbytečnými starostmi, jenže si vlastně neuvědomila, že svou dceru takhle vystavěla ještě většímu nebezpečí. Naštěstí jsou tu ale lidé, kteří Gweny vyjdou vstříc a snaží se jí její nelehkou situaci ulehčit. 

A co se týče samotné obálky? Spoustu lidí odradila už ta barva - růžová. Mně osobně růžová nevadí, takže se musím přiznat - mě obálka naprosto upoutala a po koupi a někdy ještě dnes se přistihnu, že si ji jen tak nezávazně prohlížím. Jednoznačně se mi moc líbí.

Rozhodně si myslím, že neuděláte chybu, když si knihu pořídíte. Pokud vás láká téma cestování časem, tak už vůbec neváhejte. Zjistíte ale, že i samotné cestování časem není rozhodně jednoduchá věc, i když se to na první pohled může zdát. A pokud stejné jako já máte rádi, když se například v knihách prolínají náznaky minulosti propletené s přítomností, knihu si stejně jako já zamilujete. Je to také rozhodně vhodná kniha, když si chcete na nějaký čas odpočinout od různé nadpřirozené havěti. Děj plyne rychle, i když jsem pak na konci knihy byla naštvaná, že ještě nevyšel další díl. Rozhodně se na pokračování těším a doufám, že vyjde co nejdříve.


* zdroj anotace a obálky - Cooboo.cz
* zdroj doplňujících obrázků - deviantart.com, weheartit.com

4 komentáře:

  1. Na základě této recenze jsem si knihu koupila a moc se mi líbila!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze. Naprosto s tebou souhlasím. Také mně po přečtení knihy mrzelo, že další ještě nevyšla, ale už se těším na 13. srpna. To je datum, kdy by mělo vyjít pokračování.
    V recenzi bych možná ještě zmínila Gideona, ale to je jen malinkatá drobnost.

    OdpovědětVymazat
  3. Já tu knížku taky miluju!moc se mi líbila.moc hezky o ní píšete.... :D :D

    OdpovědětVymazat