sobota 28. ledna 2012

Knihy Nicholase Sparksa

Nicholas Charles Sparks se narodil 31. prosince 1965 v Nebrasce v USA. Je jeden z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti. Jedná se o autora řady celosvětové úspěšných románů, z nichž 6 bylo použito jako předloha k neméně úspěšným filmům, čtvrtý právě přichází do kin. V jeho díle zaujímají významné místo témata jako je křesťanství, láska, tragédie a osud. Do dnešního dne vydal 13 románů, které mají často romantickou formu a hlavní postavy se v nich obvykle nedočkají happy endu v běžném slova smyslu.

Do roku 1993 napsal dva romány, které nikdy nevyšly. V roce 1994 napsal další román The Notebook - česky vyšlo jako Zápisník jedné lásky. Ten zaujal literární agentku Theresu Park, která zařídila jeho vydání v Time Warner Book Group. Vyšel v říjnu 1996 a zaznamenal obrovský úpěch.

Jeho první román jej finančně dokonale zabezpečil, poté se oddal literární tvorbě a sepsal řadu dalších, mezinárodně velmi úspěšných bestsellerů. Jeho dílo bylo přeloženo do více než 35 jazyků, včetně češtiny. Na námět šesti jeho románů byly vytvořeny celovečerní filmy.

Mezi jeho romány patří :  

1. The Last Song, který byl zfilmováno v roce 2010, česky jako Poslední píseň.


Život vzpurné sedmnáctileté Ronnie se obrátí vzhůru nohama, když musí odjet na letní prázdniny za svým otcem do ospalého městečka u moře. Na městské pouti se Ronnie seznámí s výstřední dívkou Blaze, která by mohla být skvělou kamarádkou nebýt jejího násilnického kluka Marcuse, a potká pohledného Willa. Ronnie ho považuje za hloupého frajírka, ale brzy bude muset svůj názor změnit. Ostatně o těchhle prázdninách na ni čeká krom velké první lásky i mnohem větší a osudovější překvapení. Na konci léta bude Ronnie dospělejší, moudřejší, o trochu smutnější a – zamilovaná.



Hrají: Miley Cyrus (Veronika "Ronnie" Millerová), Greg Kinnear (Steve Miller), Bobby Coleman (Jonah Miller), Liam Hemsworth (Will Blakelee),..


2. The Lucky One, který byl zfilmován v roce 2011, česky jako Talisman


Pojednává o vojákovi americké armády a o jeho cestě za neznámou ženou z fotografie, kterou našel při jedné z akcí v Iráku. Logan  má za to, že fotografie mu přinesla štěstí a pomohla mu v Iráku přežít. Po svém návratu z války se rozhodne dotyčnou ženu vyhledat, ačkoliv vůbec netuší o koho se jedná. Podaří se mu zjistit jméno ženy z fotografie i místo, kde rozvedená Beth žije spolu se svým malým synem. Logan nepřestává věřit, že to byl osud, který spojil jeho životní cestu s Beth. Začne tedy pracovat na rodinné usedlosti, která patří rodině Beth. Tajemství o nalezené fotografii si ovšem nechá pro sebe, přičemž city mezi ním a Beth začnou brzy nabývat na intenzitě. Logan si ovšem neuvědomuje, že tajemství zpravidla nevydrží věčně.

Hrají: Zac Efron (Logan Thibault), Blythe Danner, Taylor Schilling (Beth Clayton), Jay R. Ferguson (Keith Clayton),..

3. Dear John který byl zfilmován v roce 2010, česky jako Milý Johne

 Jak už to tak bývá, na začátku jejich vztahu sehrála obrovskou roli náhoda. Bez ní by se pravděpodobně nepotkali, natolik odlišné bylo jejich zázemí. John Tyree slouží u Zelených baretů, speciální jednotky americké armády, a do rodné Jižní Karolíny ho přivedl opušťák, během něhož si chce odpočinout od stresu z neustálé bojové pohotovosti a také strávit nějaký čas s otcem. Idealistická studentka Savannah Curtis  si tu pro změnu užívá prázdniny v honosném rodinném sídle. Z nesmělého oťukávání se po dvou společně strávených týdnech vyvinula láska jako trám. Ani jednoho z nich by do té doby nenapadlo, že by si na jiném člověku dokázali vypěstovat takovou závislost. Jenže dovolenka, respektive prázdniny musí jednou skončit. 
Vídají se jen sporadicky, po 11. září se Johnova vojenská mise na Blízkém Východě neustále prodlužuje. Dobu odloučení musí milenci zmírňovat korespondencí, něžné dotyky nahrazují jen slova z dopisního papíru. Zatímco Savannah má obrovský strach a zoufale čeká na každý další dopis, jenž potvrdí, že je stále naživu, John se trápí, protože neví, zda má upřednostnit touhu po Savannah nebo profesionální odpovědnost vůči své zemi. Vše navíc ještě ztíží nečekaná tragédie, která vztah páru vystaví té největší zkoušce.

Hrají: Amanda Seyfried (Savannah Lynn Curtisová), Channing Tatum (John Tyree), Henry Thomas (Tim Wheddon),..

4. The Notebook, který byl zfilmován v roce 2004, česky jako Zápisník jedné lásky  

Ve snímku Zápisník jedné lásky předčítá starý muž ze svého vybledlého zápisníku ošetřovatelce v sanatoriu příběh o jediné ženě svého života. Ve filmu se přenášíme do minulosti a sledujeme životy dvou mladých lidí ze Severní Karolíny, kteří pocházejí z naprosto odlišného prostředí, Allie a Noaha. Ačkoliv Allie byla vychována v nádherném přepychovém jižanském domě a Noah vyrostl v chudém stavení, na jehož prahu džemovali hudebníci, nic mladé dvojici nezabrání v tom, aby spolu nestrávili jedno nádherné léto předtím než je odloučí nejprve rodiče, a poté první světová válka. Když se vojáci po válce vrátí domů, všechno je jinak. Allie je zasnoubena s úspěšným podnikatelem a Noah žije sám se svými vzpomínkami ve 200 let starém domě, který nádherně restauruje. Když však Allie zahlédne v místních novinách článek o Noahově práci, ví, že ho musí vyhledat a rozhodnout se jednou provždy, zda-li poslechnout své srdce nebo rozum.

Hrají: Tim Ivey (Rower), Gena Rowlands (Allie Calhoun), Starletta DuPois (sestřička Esther),..

5. Message in a Bottle, který byl zfilmován v roce 1999, česky jako Vzkaz v lahvi


Truchlící vdovec Garret Blake se živí stavbou lodí. Postavit si nový život to už je o něčem jiném. A to je před tím, než se v jeho vesnici v Severní Karolíně objeví Theresa Osbornová. Theresa - osamělá, rozvedená, sbírá materiál pro noviny Chicago Tribune ví, že Garret je pisatelem vzkazu v láhvi, který našla na pláži na Cape Cod. A ví, že ten vzkaz promluvil přímo k jejímu srdci...

Hrají: Kevin Costner (Garret Blake), Robin Wright (Theresa Osborneová), Paul Newman (Dodge Blake),...



6. A Walk to Remember, který byl zfilmován v roce 2002, česky jako Dlouhá cesta

Pokaždé, když do malého přístavního města Beaufort v severní Kalifornii zavítá jaro a vítr zavoní piniemi a mořem, vzpomene si Landon Carter na svůj poslední rok na střední škole a na dívku, která změnila celý jeho život – na Jamie Sullivanovou. Byla vážná a konzervativní, její otec, reverend baptistické církve, ji vychovával přísně a bohabojně a Jamie jako by vůbec nezajímalo, že se jí ostatní spolužáci po straně posmívají. Zato Landon byl tehdy bezstarostný větroplach, který se potloukal s kamarády, vymýšlel klukoviny, nedělal si žádné plány do budoucna a upřímně řečeno si příliš nevěřil. Přesto se jednoho dne život těchto dvou mladých lidí osudově protnul a mezi Jamie a Londonem se zrodila láska. 

Hrají: Shane West (Landon Carter), Mandy Moore (Jamie Sullivan), Peter Coyote (Reverend Sullivan),...

Kniha byla inspirována skutečností - hlavní dívčí postava byla vytvořena podle Sparksovy mladší sestry Danielle († 2000), podle níž a pro ni byla napsána.

A další romány jako The Rescue , česky vyšlo jako Útěk do samoty; A Bend in the Road, česky vyšlo jako Osudová zatáčka ; Nights in Rodanthe, česky vyšlo jako Noci v Rodanthe; The Guardian, česky vyšlo jako Strážce ; The Wedding, česky vyšlo jako Svatba ; Three Weeks with my Brother ; True Believer ; At First Sight a The Choice

Další informace naleznete zde .

1 komentář:

  1. Sparkse mám celkem ráda, některé jeho knihy jsou opravdu dobré. Mimochodem, Noci v Rodanthe je také zfilmovaná kniha.

    OdpovědětVymazat