pátek 13. dubna 2012

Recenze : Smečka 1: Smečka

 
Série : Smečka
Kniha : Smečka
Díl : 1.
Autorka : Andrea Cremerová
Počet stran : 400
Vydáno : 2011/03
Nakladatelství : Knižní klub

Calla Torová není jen tak obyčejná americká středoškolačka, je rozená bojovnice, navíc vůdkyně smečky Nightshadeů. Většinu života tráví v lidském těle, ale stačí jen nepatrný impulz, drobné ohrožení, a promění se ve vlčici. Brzy se však ukáže, že se nemusí ve smrtelném nebezpečí ocitnout zrovna ona nebo její blízcí, aby se její vlčí instinkty probudily.
Když při hlídkování v horách narazí na Shaye, lidského mladíka, jehož na životě ohrožuje medvěd grizzly, nezaváhá a zachrání ho. Ve chvíli, kdy se zadívá do jeho očí a ucítí jeho vůni, která jí připomíná jaro, začne pochybovat o věcech, o nichž nikdy nepochybovala.
O svém postavení a předem daném osudu, který ji předurčuje stát se družkou přitažlivého vůdce smečky Baneů. Existuje nějaká možnost, že by se všemu mohla vyhnout? Pokud se nechá vést srdcem, riskuje, že přijde o všechno – včetně svého života. Stojí zakázaná láska za takovou oběť? A co když pravidla, na nichž smečky Ochránců a Strážci, jejich vládcové, tak lpí, nemají zajistit všem lidem na světě bezpečí, jak si až dosud myslela, ale jen je kontrolovat? 
Smečkou započíná třídílná akční a zároveň romantická fantasy série..


Můj dojem:
Tento příběh je rozhodně zajímavý, neboť v něm autorka vypráví o světě, který je opravdu odlišný od všech ostatních. Docela mě tento příběh upoutal, protože to je zase něco jiného než jsme zatím četla.


Autorka pojala příběh v první osobě z pohledu hlavní hrdinky Cally. Tento způsob v četbě mám asi nejraději - tz. 1. osoba, protože zkrátka se do děje podle mě vžije lépe.

O co vlastně v knize jde? Dá se říci, že určití lidé se mění ve vlky. Nazývají se Ochránci a mají za úkol chránit Strážce. A Strážci jsou lidé, kteří Ochráncům za zajišťování bezpečí zajišťují klidný život, dostatek peněz, bydlení, auta,... Že to zní složitě?
A pak jsou tu Hledači. Nepřátelé Strážců a Ochránců. Přiznám se, že mi chvíli na začátku trvalo, než jsem si vůbec ujasnila vztahy, kdo je kdo, co jsou vlastně Ochránci atd. Teď můžu říci, že to docela chápu:D. Vlastně ze začátku si myslím, že byl na pochybách celkem každý. Osobně pro mě byl takový hlavní bod, když Calla vysvětlila Shayovi její odlišný svět, vysvětlila ho tím i mně:D.

Co se postav týče. Hlavní již jednou zmiňovaná hrdinka Calla Torová. Vůdkyně smečky Nightshadeů. Moc dobře věděla, že jisté věci dělat nemá, ale jak už to bývá, porušila vše, co se dalo:D. Vždycky když ale zrovna něco ,,nepravého" prováděla si byla moc dobře vědoma, co vlastně dělá, komu tím ubližuje, ale zkrátka nevěděla, jak z toho ven.
Pak dva bojovníci o srdce Cally - Ren a Shay. Rena jsem moc ze začátku neměla ráda, ale ke konci mi ho bylo i trošku líto. Jeho povahu byla taková trošku rozporuplná. Zlý rozhodně nebyl a chci věřit, že v budoucnu se nestane takovým člověkem, jako je jeho otec.
A Shay. Ten, co to všechno způsobil. Dostal Callu na pochyby, v jakém vlastně žije světě a celkově jí život převrátil naruby. Sám si ale také moc nepomohl, spousta krát se totiž dostal nejen do mnohých problémů, ale také o sobě toho spoustu nového zjistil...

Celkově celá kniha pojednává o Strážci domluveném sňatku mezi Callou a Renem. Protože jsou vůdci svých smeček, mají po svatebním rituálu, který má proběhnout o Samhainu, spojit své smečky. Dá se říci, že Ren nijak neprotestuje, zato Calla...

Kniha mi v knihovničce ležela docela dlouho, nějak jsem se k ní zkrátka pořád nemohla dostat. Díky tomu že vlastně v březnu, vyšel již třetí díl, jsem si tak trošku uvědomila, že bych měla pohnout:D. Rozhodně se mi kniha líbila a četla se mi hrozně dobře. Děj svým způsobem byl opravdu nepředvídatelný a mnohdy mě docela i překvapil.
Někdy jsem si ani neuvědomila, jak rychle jsem danou kapitolu přečetla, vše tak nějak plynulo rychle. Rozhodně jsem se začetla.


Na knize se mi líbí hlavně také obal - komu taky ne- a samotné dělení kapitol, které je opravdu zajímavé. Na každém začátku kapitoly je totiž vždy část měsíce a popstupně dorůstá. To mě opravdu zaujmulo:). Nemá to ale nic společného s tím, že by se blížil úplněk a tím pádem by se blížila doba, kdy se mají Ochránci proměnit ve vlky. To opravdu ne:).

Knihu určitě doporučuji. Je opravdu zajímavá a stojí za to si ji přečíst. Hlavně pokud máte už dost všech upírů...:)).



- zdroj obálky a anotace : nakladatelství Knižní klub
-zdroje užitých obrázků: deviantart.com



4 komentáře:

  1. Na tuhle knížku je celkem dost rozporuplných názorů. Podle někoho je to blbost, podle jiných nuda, někteří ji označují jako taková střed a samozřejmě se najdou i její nadšenci :-)
    Já si knížku chtěla koupit (oba dva díly, v té době trojka ještě nevyšla), ale nakonec jsem z toho tak nějak couvla... V budoucnu uvidíme, ale možná je to na mě až moc fantasy..

    OdpovědětVymazat
  2. Za sebe musím říct, že jsem z ní byla nadšená. :) Sice je to už rok, co jsem ji četla, ale opravdu se mi líbila. Vím, že z pokračování nadšená nebudu, takže proto ho pořád odkládám, ale i tak si myslím, že je to hodně dobrá knížka. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Právě teď čtu Školu noci - plnou upírů :D ale moc se mi líbí, že to jsou jiní upíři než třeba v Twilight...
    Každopádně, okolo knížky Smečka chodím už celkem hodně dlouho a mlsně se na ni dívám. Opravdu nevím zda si ji mám pořídit nebo ne. Čtu různé recenze a všechno co by mi mohlo pomoci ji nějak charakterizovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je naprosto úchvatná. Přečetla jsme ji dvakrát a nelituju! Doporučuju:)

      Vymazat