úterý 4. září 2012

RC Recenze : Věštkyně



Kniha : Věštkyně
Série : Orákulum
Díl : 1.
Autorka : Mike Resnick
Počet stran : 308
Vydáno : 1999
Nakladatelství : Brokilon

Ve světech Vnitřní Hranice, známých z románu Santiago, se znenadání objeví Penelopa, osmiletá holčička, schopná předvídat budoucnost. Okamžitě se stává objektem zájmu snad všech vlád ve vesmíru i nájemných lovců, kteří se ji snaží zneužít ke svým cílům. 

Ti, co se k ní dostanou nejblíž, však následně záhadně umírají a Penelopa stále uniká.

Kdo je Penelopa? – Je to jen malá bezbranná holčička, kterou všichni pronásledují a ubližují jí, nebo nebezpečná zrůda, případná hrozba pro celý vesmír?



*******

První pohled, aneb mé očekávání
Tuto knihu jsem si vybrala víceméně náhodně. Říkala jsem si, že podle názvu i obálky by to mohlo být docela zajímavé... Knihu jsem četla jako e- book, což pro mě byla jaksi taková premiéra, protože raději mám v ruce pevnou knihu i s jejím kouzlem.


Obálka, aneb co je hned po příběhu na knize to nejdůležitější
Na titulní straně obálky je vyobrazená malá dívenka s panenkou, která jakoby neví, co se kolem vlastně děje... A nebo to tak pouze vypadá? Rozhodně je obal jiný, ale svým způsobem zajímavý. Dokáže upoutat!


Něco málo o spisovateli, aneb kdo má tuto knihu vůbec na svědomí  
Narodil se v roce 1942 v Chicagu. Svou kariéru spisovatele započal již ve svých patnácti letech, prodáním prvního článku, v sedmnácti první krátké povídky a ve dvaceti také románu. Od té doby nepřestal psát a píše také v současnosti. Kromě desítek románů (200), stovek povídek (300), publikoval tisíce článků (2000). Mnoho prací pod rozličnými pseudonymy nebo jako spoluautor.Od roku 1959, kdy byl přijat na University of Chicago, do roku 1961 se stihnul oženit se svou ženou Carol. Dcera Laura se jim narodila v roce 1962. Do Fandomu vstoupil se svou ženou v tomtéž roce. Dcerka se stala rovněž SF spisovatelkou. Resnick se možná nikdy zcela nezbavil minulosti brakového autora, jeho práce se někdy nechávají příliš strhnout náklonností k Africe, pokleslou westernovou tématikou či snahou o sdělení morálního poselství.

Vzhůru k příběhu, aneb o čem kniha vůbec je
Na počátku příběhu se ocitáme na planetě Blantyre III v daleké budoucnosti. Zjistíme, že ve vesmíru se nenacházejí pouze bytosti jako jsou lidé, ale vypadají opravdu různorodě. A hlavně se ve vesmíru pohybují velmi rychle mezi jednotlivými obydlenými planetami Demokracie. Na každé z nich nacházíme jiné zaměření podle druhu nalezišť vzácných surovin, jiné jsou již téměř opuštěné.

Blantyre III je ovšem poměrně dobře vypadající planeta a my se hned na začátku podíváme přímo na kouzelnické představení pro všechny – lidi i mimozemšťany. Setkáváme se zde s hlavními hrdiny – kouzelníkem Merlinem a jeho asistentkou Myškou, která je opravdu šikovnou zlodějkou. Během vlastního přestavení dokáže nenápadně vybílit okolo stojící domy a najít ty nejcennější věci, protože pouze kouzlením by se neuživili. Jenže jak se ukáže, ne vše co si z domů odnese, je ku prospěchu... V jednom hotelovém pokoji totiž nachází podivného zajatce a rozhodne se mu pomoci. Tato epizoda však zasáhne do života Merlina i Myšky nevídaným způsobem...

Prapodivný zajatec je malá, asi osmiletá dívenka, která nemá nic jiného než svou starou panenku. Jenže jak se brzy ukáže, je tou nejhledanější osobou v celém vesmíru. Proč? Tuto otázku si kladou také Merlin s Myškou. Aby jí pomohli, je nutné se rozdělit a zmást tak stopu před profesionálními zabijáky, které si najali ti nejbohatší. Myška s malou Penelopou cestují z planety na planetu, cestou se setkávají s nejrůznějšími tvory.


Zajímavostí je například Věčný chlapec, který se po dovršení devatenácti let zničehonic přestal na dvě století měnit. Je to profesionální zabiják a Myška usoudí, že je lepší si ho najmout na ochranu za dost vysoké peníze než aby stál na druhé straně. Zdá se také, že Věčný chlapec ví o malé Penelopě mnohem více než Myška. Penelopa má totiž velmi zvláštní
schopnost – právě to, kvůli čemu by ji chtěli najít a mít u sebe všichni okolo. Umí totiž předvídat budoucnost. To by samo o sobě nebylo nic tak podivného, jenže zvláštní je na tom ta věc, že ve své hlavě vidí spoustu variant budoucnosti a vybere si pouze tu, která je jí nejvíce ku prospěchu. Takže vlastně ovlivňuje vše, co se kolem ní v budoucnosti stane – velmi zajímavé, nemyslíte?

Shrnutě
Příběh na mě působil velmi zvláštním dojmem. Nemůžu říct, že by se mi nelíbil,to rozhodně ne. Příběhy z budoucnosti mám totiž docela ráda. Něco mě ale stále nutkalo číst dál, abych věděla, jak to nakonec dopadne. Kniha je napsaná velice poutavě a nenechá vás spát. Dá se říct, že jste nuceni o ní přemýšlet, protože prostě musíte přemítat o tom či onom. Děj byl spíše dobrodružný s akčními prvky. Romantické či citové chvilky tu rozhodně nečekejte. Konec dopadl trochu jinak než jsem doufala a tak nějak smutněji, než bych předpokládala. Ale ptotože je to první díl trilogie, jsou dveře k dalším dobrodružstvím otevřené a já si docela ráda přečtu další díl.



Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství Brokilon za poskytnutí recenzního výtisku - e-booku.

1 komentář: