sobota 13. dubna 2013

RC Recenze: Svět Tryllů *3 - Boj o trůn


Kniha: Boj o trůn
Série: Svět Tryllů - 3. díl
Autorka: Amanda Hocking
Počet stran: 312
Vazba: Hardback
Vydáno: 2013/03
Nakladatelství: Fortuna Libri


Poslední pohled do světa Tryllů - Závěrečný díl série Dědička
Wendy Everlyová čelí nepříjemné volbě. Trylly může zachránit před nemilosrdnými nepřáteli jen tím, že se sama obětuje. Pokud se nevzdá Vittře, její lid se ocitne v brutální válce s neporazitelným nepřítelem. Ale jak by Wendy mohla opustit přátele, i když je to jediná možná cesta k jejich záchraně?

V sázce je všechno, protože království není to jediné, co by mohla ztratit. Poté, co se zamilovala do Finna i Lokiho, se musí rozhodnout, koho bude milovat navždy. Nakonec zjistí, který z nich dvou je ten pravý. Není však jisté, že se naplnění své lásky dožijí.

Všechno směřovalo k tomuto momentu. Má v rukou budoucnost celého svého světa. Je připravená za něj bojovat?


*******
 "Co když je jedinou šancí na záchranu světa sebeobětování?"
První pohled, aneb mé očekávání
"Dvě věci z toho dne si pamatuji víc než co jiného: byly to moje šesté narozeniny a matka držela nůž..." Touto větou začínal první díl této série o Tryllech. Při čtení této věty jsem se pouštěla do naprosto nového příběhu a ještě tak nějak nevěděla, co mě přesně čeká. Postupem času jsem poznávala novou hlavní hrdinku Wendy a společně s ní sledovala kam se její život bude ubírat a že to byla zajímavá cesta. A najednou byl přede mnou závěrečný díl...
 
Obálka, aneb co je hned po příběhu na knize to nejdůležitější
Všechny knihy této série mají naprosto úžasné a kouzelné obálky, člověk se na ně vydrží dívat opravdu dlouho. Jsou až takové magické, rozhodně patří mezi nejpovedenější obálky knih.

Něco málo o spisovatelce, aneb kdo má tuto knihu vůbec na svědomí
Amanda Hockingová je autorkou trilogie o Tryllech, která se v USA stala bestsellerem, a dalších šesti knih, jež si vydala vlastním nákladem. Poté, co se prodalo – zejména ve formátu  e-Book – , více než milion jejích knih vydaných samonákladem, je obdivována jako typický příklad úspěchu v digitálním věku. Žije v Minesotě, kde pracuje na další knize. 


Book Trailer



Vzhůru k příběhu, aneb o čem kniha vůbec je
Hlavním problémem Tryllů ve Föreningu je Vittra v čele s krutým králem Orenem. Oren se nezastaví před ničím dokud zkrátka nebude vládnout všem, a tak je na Wendy, aby vymyslela nějaký plán, který by Trylly před Orenem ochránil. Od té doby, co se matka Wendy -samotná královna Tryllů Elora - necítila dobře, to zůstalo na Wendy, aby chodila na veškeré schůze a zajistila chod království. Naštěstí měla kolem sebe hodně lidí, kteří ji ve všem podporovali. Mezi nimi byl i Tove, kterého si měla vzít...

"Otočila jsem se k Toveovi a donutila se tvářit šťastně, abych zamaskovala, jak prudce mi buší srdce..."
 
Kdo četl celou sérii pozorně, rozhodně musí uznat, že se Wendy od prvního dílu změnila. Určitě dospěla a zmoudřela. Musela se začít chovat zodpovědně a to hlavně kvůli království, se kterým to nevypadá moc dobře. Wendy se své nové role ujala opravdu dobře. Je na ní, aby rozhodla, jak budou reagovat na hrozbu v podobě Vittry, protože příměří brzo skončí...

Finn nebo Loki? Dobrá otázka. A je to taky velice dobrá otázka pro Wendy, i když jak  nakonec zjistíme, umí na tuhle otázku odpovědět docela dobře. Finn má rozhodně co do sebe a musím se přiznat, že jsem ho na začátku celého příběhu měla velice ráda, ale postupem času mi tak trochu začínalo vadit to jeho chování. Lokiho jsem si díky jeho vtipnému chování oblíbila snad od začátku. 

"Můžu ti useknout hlavu?" zeptala jsem se.
"To se jako ptáš, jestli by mi to nevadilo?" Loki naklonil hlavu na stranu a nadzdvihl obočí... 

Jakožto poslední díl série se mi tato knížka Boj o trůn moc líbila. Zakončení série se mi líbilo, bylo velice promyšlené. Příběh dopadl přibližně tak, jak jsem si myslela, i když pár věcí mě překvapilo. Co se příběhu závěrečného dílu týče, četl se mi dobře. Občas jsem se při některých scénách tedy ne doslova nudila, ale spíš mi přišly takové zdlouhavější. Tentokrát byl děj i docela hodně napínavý, tak nějak šlo ke konci už opravdu o vše a Wendy se zkrátka nehodlala jen tak vzdát...
 
Shrnutí
Pokud se mě ptáte, jestli stojí za to přečíst si tento díl, moje odpověď je naprosto jasná - rozhodně stojí! Nejen, že je knížka velice čtivá, ale také si rozhodně nesmíte nechat ujít to, jak tento příběh nakonec skončí. Amanda Hocking prostě stvořila skvělý příběh s velice zajímavými postavami, který by si jen tak nějaký čtenář neměl rozhodně nechat ujít.

 Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku.

* zdroj anotace a obálky - FortunaLibri.cz
* zdroj doplňujících obrázků - www.google.com
* zdroj informací o autorovi - ze samotné knihy

2 komentáře:

  1. akurát dnes som začala čítať jednotku a čaká ma aj dvojka, tak som zvedavá ;)

    OdpovědětVymazat