neděle 25. srpna 2013

Cena udělena, aneb moje první přečtená anglická kniha!

Tuto bude asi trošku podivný článek - možná že spousta z vás ani nepochopí jeho smysl =D - je to tak článek o ničem a o všem =D. Prostě jsem si řekla, že vám napíšu článek o mé historii s anglickými knihami, sedla si k počítači a začala psát.  Ráda bych se s vámi zkrátka tak trochu podělila, dá se říci, o svoji radost. Nebojte, pokusím se to vzít hezky od začátku ;).

Minulý rok, bylo to asi taky takhle o prázdninách, jsem byla tak trochu posedlá snahou přečíst knížku v angličtině. Jak se to vezme posedlá, spíš jsem si tak nějak prostě chtěla dokázat, že to zvládnu. A taky jsem do toho měla strašnou chuť. 




Jednoho dne mě hodně zaujala kniha The Selection od Kiery Cass. Do pár týdnů mi tato anglická kniha s překrásnou obálkou dorazila domů. Vlastně to není tak úplně pravda - když se to tak vezme, The Selection nebyla moje první anglická kniha, kterou jsem si pořídila. 

První byla knížka Wings od Aprillyne Pike. Do této knížky jsem se pustila pár týdnů před tím s tím, že když už jsem knížku četla v češtině, bude to pro mě jakožto začátečníka lepší a snažší. Bohužel jsem knížku nakonec úplně nedočetla, ale myslím, že tak do půlky jsem se dostala - tak nějak jsem ztratila chuť pokračovat. 

Ale vraťme se ke knížce The Selection. Do knížky jsem se hned pustila a četla a četla. Spíš snažila se číst a číst. Trošku mě překvapilo, že některé pasáže chápu i když třeba pár slovíček neznám, u jiných pasáží to bylo horší. Čtení v angličtině mě ale bavilo! Ze začátku jsem četla každý den, potom třeba spíše jen o víkendech (dá se to svést na školu) a postupně jsem knížku už neotevřela - vzdala jsem to.

Píše se rok 2013, jsou opět letní prázdniny, a já opět doslala velkou chuť na nějakou cizím jazykem napsanou knížku - samozřejmě anglickou, na německou bych si absolutně netroufla =D. Plánovala jsem se znovu pustit do The Selection, ale potom jsme tak uvažovala nad knihou Polibek pro Annu, kterou naprosto zbožňuju - chtěla jsem si dát re-reading - k létu tato knížka podle mě prostě patří! :) A tak jsme si tak říkala, proč si ji nepřečíst v angličtině? A tak se stalo to, že mohu s velkou radostí prohlásit knihu Anna and The French Kiss za moji první přečtenou knihu v angličtině. (knížku jsem četla ve formě e-booku, přemýšlím ale, že si k Vánocům budu přát real book ;))

Mám z toho upřímně strašnou radost. Čtení v aj mě hodně bavilo, četla jsem prakticky každý den - za necelý týden jsem celou knížku přelouskala :). Přiznám se, že hodně neznámých slov jsem si musela najít ve slovníku, za což jsem ale ráda, znám tím pádem hodně nových slovíček (paní učitelka na ájinu bude mít radost =D). Spoustu stránek jsem zvládla přečíst bez přeložení jediného neznámého slova, z toho jsem měla taky sama ze sebe radost. Celkové čtení jsem si užila stejně, jako když jsem Polibek četla poprvé, možná snad ještě víc.

Po dočtení jsem začala přemýšlet, do jaké knihy se pustit teď - ráda bych uměla anglicky opravdu dobře a myslím si, že čtení knih v aj není rozhodně k zahození, takže bych se ráda zdokonalovala a zdokonalovala ;).

Před týdnem jsme s mamkou byly v Praze a zavítaly do Dobrovského - spíš jsem ji tam tak trochu odtáhla. Zašla jsem se taky podívat do oddělení s anglickou literaturou - chodím tam moc ráda. Nevím, má to tam pro mě zvláští atmosféru - zní to blbě? =D. Projížděla jsem očima regály - viděla jsem Milého Johna. A potom jsem narazila ještě na mnohem větší poklad. Uviděla jsem knížku Vampire Academy. A pochopte, ta tam prostě nešla nechat! Měla jsem z ní/mám z ní strašnou radost. Myslím, že je to jasné - v nejbližší době se chystám znovu na Vampírskou akademii, tentokrát ale v angličtině - docela se to i hodí, před prázdninami jsem totiž uvažovala, že bych si celou sérii ráda přečetla znova... 

Tak a to je asi tak všechno, co jsem vám chtěla prozradit. Vlastně jsem tento článek chtěla napsat přibližně jen o jednom odstavci, kde jsem se chtěla tak trochu pochlubit mým menším pokrokem =D. Když to teď tak vidím, gratuluji, pokud jste se dostali až sem na konec! =D

Budu moc ráda, když se se mnou v komentářích podělíte o to, jestli jste se už taky pustili do nějaké knížky, která nebyla napsaná jen v češtině. Pokud ne, tak jestli nad tím třeba uvažuje a tak. A pokud už za sebou máte nějaké zkušenosti s knihami v anglickém jazyce, dejte mi třeba vědět, jakou knížku jste četli naposledy :)). 

4 komentáře:

  1. Tak to sa teším s tebou, aj ja som tieto prázdniny prečítala moju prvú knihu v angličtine :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je bezva :)) Konečně si to přečteš i v originále .. já osobně angličtinu miluji, takže jsem ráda, že sis už přečetla i anglickou. Mně se to v aj líbí víc. Naposledy jsem přečetla .. The DUFF, .. ale už se chystám na další. Jsem vážně ráda, že tě to bavilo. Většinou je to jen o tom, jakou si zvolíš knihu. Na začátek bych ti doporučovala třeba i The DUFF. A ještě .. hlavně se nepokoušej číst Harryho Pottera .. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :)) Právě že mám angličtinu taky moc ráda ;). Na The Duff se mrknu, díky za doporučení :). Neboj, HP mě upřímně moc neláká =D

      Vymazat
  3. Já si ještě na čtení v aj netroufám, ale někdy v budoucnu bych to chtěla zkusit :)

    OdpovědětVymazat