pátek 30. srpna 2013

Recenze: Než jsem tě poznala


Kniha: Než jsem tě poznala
Autor: Jojo Moyesová
Počet stran: 408
Vazba: Hardback
Vydáno: 2013/06
Nakladatelství: Ikar


Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud. Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivní Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise… Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje. 

*******

Obálka, aneb co je hned po příběhu na knize to nejdůležitější   
Obálka této knihy je jednodušší, ale myslím si, že hezky potvrzuje to, že v jednoduchosti je zkrátka krása.

První pohled, aneb mé očekávání 
O této knížce jsem se dozvěděla z jednoho časopisu, kde byl o této knize článek společně s krátkým úryvkem. Hned po přečtení úryvku mi bylo jasné, že tuto knihu si prostě musím přečíst! Zaujala mě na první pohled.

"Hele, Clarková," zašeptal. ,,řekni mi něco hezkýho." 
Pohlédla jsem z okna na zářivě modrou oblohu a začala mu vyprávět příběh dvou lidí.

Vzhůru k příběhu, aneb mé pocity z něj
Knížka Než jsem tě poznala je přesně ten typ příběhu, který vám nedá jen tak spát. Ať chcete nebo ne, musíte nad touto knihou neustále přemýšlet a to i potom, co knihu dočtete. Ať chcete nebo ne, začnete si postupně s dějem uvědomovat jednotlivé pravdy a skutečnosti, soucítíte s jednotlivými postavami, i když je to někdy opravdu těžké. 

Tato knížka vás dokáže dojmout až k slzám, smějete se při ní s postavami a v žádném případě vás jen tak nepustí, vy se prostě chcete dozvědět, jak to bude dál. Při čtení jsem měla až takový pocit, jako by hlavní hrdinové, Lou a Will, byli opravdu skuteční a já je osobně znala. Při čtení máte zkrátka pocit, jako kdybyste byli sami součástí toho celého příběhu.

Pak všechno exploduje a roztříští se na kousky. 
A pak už není nic.

Do knížky jsem se pustila s tím, že to nebude zrovna lehký příběh. A to taky rozhodně není. Číst o lidských osudech, zvláště o těch horších, které si pro lidi život připravil, není vždy tak jednoduché, jak to může vypadat. Tedy alespoň pro mě to tak snadné není. I teď, když zrovna píši tuto recenzi, střídavě mám slzy v očích a k tomu se musím usmívat. Zkrátka, kniha vám udělá v hlavě pořádný zmatek. 

Kniha vám nabízí spoustu ponaučení a celkově "rad" do života - úžívat si každý den, jako kdyby měl být ten poslední, je zbytečné přemýšlet pořád nad tím špatným a trápit se, protože vždy může být ještě mnohem hůř a tak podobně. Z příběhu plyne jedna rada za druhou a je jen na nás, zda si z toho vezmeme něco pro sebe.

 Prostě jen dobře žij.
Prostě žij.

 Jsem moc ráda, že jsem si knížku přečetla, protože jednou za čas člověk prostě potřebuje nějaký takovýhle příběh, aby si spoustu věcí uvědomil a zamyslel se nad nimi. Spousta toho člověku totiž málokdy dochází.

Shrnutí
Jsem strašně ráda, že jsem si knihu přečetla. Dá se říci, že mi svým způsobem i tak trochu otevřela oči. Dozvěděla jsem se i spoustu zajímavých věcí, které normálně člověka nenapadnou a chtě nechtě nad nimi potom musí ještě dlouho přemýšlet. Alespoň v mém případě tomu tak asi bude :).  


 * zdroj anotace a obálky knihy - bux.cz
* zdroj doplňujících obrázků - google.cz

4 komentáře:

  1. Já bych si knihu ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat
  2. "Dozvěděla jsem se i spoustu zajímavých věcí, které normálně člověka nenapadnou a chtě nechtě nad nimi potom musí ještě dlouho přemýšlet." -Tyhle knížky zbožňuju! Musím se po této knížce trochu popídit. :)

    P.S. Skvělá recenze! :))

    OdpovědětVymazat