neděle 1. dubna 2012

RC Recenze: HUNGER GAMES - Síla vzdoru


Série : HUNGER GAMES
Kniha : Síla vzdoru
Díl : 3.
Autorka : Suzanne Collins
Počet stran : 343
Vydáno : 2011/04
Nakladatelství : Fragment 

Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. 

Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...

Můj dojem:
Moje reakce: Konečně vím, jak to dopadlo! Ano, přesně takový mám pocit. Zkrátka se už konečně můžu vychloubat, že vím, jak to skončí:D!

Kniha je opět rozdělena na tři části. První část je pojmenována JISKRA, druhá nese název ÚTOK a zakončující část je nazvaná VRAH. Kniha je stejně jako předešlé dva díly psaná v první osobě z pohledu Katniss, takže žádná změna ve stylu autorčina psaní opravdu není.


Vzpomínáme, aneb ohlédnutí zpět
Už je to dávno, kdy se v jeden moment Katniss Everdeenové změnil celý život. V Den Sklizně se nabídla namísto své sestry Prim, která byla vylosována a odešla do arény, kde společně s ostatními Splátci bojovala o život. Měla ale štěstí. Dostala se z arény živá a ještě se jí podařilo zachránit člověka, na kterém jí záleželo. Jenže v tu dobu ještě nevěděla, co si svým konáním způsobila...Povstalci, kteří tento její krok pochopili jako vzepření samotnému Kapitolu, v ní uviděli naději. A tak se stalo, že se Katniss, dívka v plamenech, stala symbolem vzbouřenců a tím pádem i jejich Reprodrozdem. Nepodporovala, ale ani nezadržovala tuto vzpouru, nakonec se jí to však naprosto vymklo z rukou. Přišla doba konání Čtvrtoher a samotná Katniss společně s Peetou byli opětovně donuceni vrátit se do boje o přežití. Přežili, ale...

První část Jiskra, aneb snaha z Katniss udělat Reprodrozda
Nikdo nepochyboval, že se prezident Snow neumí mstít. Slíbil, že potrestá ty, kteří se mu postaví a tento slib také dodržel! Dvanáctý kraj srovnal se zemí a to doslova. A co obyvatelé tohoto kraje? Ti našli azyl ve Třináctém kraji. K zničení tohoto kraje totiž nikdy nedošlo-jak hlásal Kapitol, pouze byla uzavřena dohoda mezi jím a Kapitolem - dohoda o neútočení, která teď jaksi padla.  
Katniss je zachráněna. Živá a poměrně zdravá se dostala z arény. Ale co Peeta?... Povstalci v čele s prezidentkou Třináctého kraje Katniss přemlouvají, aby se stala jednou pro vždy jejich symbolem a tedy reprodrozdem, neboť se ukázalo, že má na lidi velký vliv. Se svým rozhodnutím Katniss ale vyčkává, neboť si není zcela jista odpovědí. Rozhodnutí jí i zatěžují myšlenky na Peetu. Co se s ním asi stalo? Zajal ho Kapitol? A co ostatní Splátci? Katniss si je jistá, že musí porazit Kapitol, a tím pádem chce povstalcům pomoci, ale co to vlastně ve skutečnosti znamená? 


Druhá část Útok, anebo plány útoku na Kapitol
Katniss došly pohnutky prezidenta Snowa. Zajal Peetu a mučí ho, aby z něho získal nějaké informace, o kterých Peeta nemá ani páru. Jenže někdy nezůstávají jen u mučení... Snow Peetu zkrátka bere jako jasnou páku proti Katniss. A  tak se Katniss rozhodne jednat. Má samozřejmě jediný cíl - smrt samotného Snowa. Jenže cesta k tomuto slibu není jednoduchá. Musí překonat plno nástrah, které jí nejednou změní celý život. 
Tato část knihy popisuje hlavně to, jak se Katniss společně se Splátci, kteří přežili a připojili k povstalcům, připravuje na možnost, zúčastnit se války v Kapitolu, která již zuřivě probíhá. Zjišťuje, že musí tvrdě trénovat, aby se jí splnilo to, po čem nejvíce touží.
Musí se ale také vyrovnat s nejednou opravdu špatnou věcí. Musí si ujasnit, že nic už nebude jako dřív a že i lidé se mění.


A uzavírající část Vrah, aneb všechno jednou končí
Katniss hnaná pouhou myšlenou dobytí Kapitolu se společně se svým týmem vydává do Kapitolu, ale ne všechno vyjde podle jejich plánů. Do cesty se jim postaví nebezpečné nástrahy a tato cesta se také neobejde bez ztrát na životech. 
Veškerý systém Kapitolu se hroutí. Ustojí Kapitol tuto vzpouru a oplatí vzbouřencům úder, anebo padne a v zemi nastane konečně mír a soulad? Toť hlavní otázka!

 
Katniss a ... Hurikán nebo Peeta, aneb doufání nad šťastným koncem
Stěžovali jste si snad, že v předchozích dílech máte málo Hurikána? Tak teď si to myslet rozhodně už nebudete. V tomto zakončujícím díle ho budete mít až až. Zkrátka je v každé kapitole! Nebo skoro v každé:D. Prostě bych řekla, že dostávají s Katniss šanci. Ale otázka je, zda ji využijí. 
Že jsem skoro zapomněla na Peetu, věřte, že tomu tak opravdu není. Do příběhu zasahuje a to poměrně hodně. Právě na něm si totiž Katniss nejvíce uvědomuje, co z lidí udělala tato válka.


Nové postavy či staří známí, aneb postavami se to tu jen rojí:D
V tomto dílu se setkáváme s mnoha novými postavami, ať už to je samotná prezidentka Třináctého kraje Coinová nebo třeba Tygra, žena, která Katniss a její skupince 451 velice pomůže. Také se ale opět setkáváme se starými známými, mezi kterými nesmí samozřejmě chybět chytrý fyzik Diod, vítězové předešlých Hladových her Finick a Johanna nebo také například přípravný tým Katniss.

Závěrečné hodnocení, aneb May the odds be ever in your favor!
Přiznám se, že jsem někdy žasla nad vymoženostmi podzemního života ve Třináctém kraji. Přece jen tak nikde neuvidíte tak vymakané systémy života. Docela bych to chtěla vidět na vlastní oči. Vy ne? 

Celkově jsem se snažila vynechat přímé popisování momentů, které byly pěkné a šťastné, ale také momentů, které byly strašné a ohavné a které ve člověku vyvolávají smutek. Osobně si myslím, že člověk pak nemá při přečtení těchto věcí ani tu chuť knížku už sám číst. Sama se přiznám, že bych ji asi také neměla. Doufám, že se mi to vcelku povedlo:D, a proto, rozhodně neváhejte a přečtěte si knížku sami. Třetí díl stojí opravdu za to!

Snad jen prozradím, že v tomto díle se dozvídáme i plno věcí zejména o Kapitolu. Ukazuje se vyloženě pravá moc tohoto města. Ukazuje se asi hlavně ta krutost, kdy v předchozích dílech jsme byli svědky jen zlomku toho, čeho je ve skutečnosti Kapitol v čele se Snowem schopný. Ta jeho krutost a tyranie je opravdu k nevíře. Abych vám dala ale i malou naději, knížka se rozhodně jak z předešlých vět, neskládá jen z ošklivých chvil, ale také ze šťastných, i když je jich podstatně méně. Také jak by mohlo, když tento díl je takové to celkové rozuzlení celého příběhu, kdy se má všechno rozhodnout?

A co z toho všeho plyne? Knihu na 100% doporučuji každému, kdo již zakusil první a druhý díl. Opravdu, nenechte si tento závěrečný díl ujít, byla by to velká škoda, rozumíte?!


Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství FRAGMENT ta poskytnutí recenzního výtisku.



- zdroj obálky a anotace : nakladatelství FRAGMENT
-zdroje užitých obrázků: weheartit.com, deviantart.com



Žádné komentáře:

Okomentovat