úterý 7. srpna 2012

Milý Johne (FILM)


Název filmu : Milý Johne
Název filmu v originále : Dear John (USA)
Typ filmu : Válečný / Romantický / Drama
Rok : 2010
Délka : 108 min
Režie : Lasse Hallström 
Hudba : Deborah Lurie

Hrají : Channing Tatum, Amanda Seyfried, Richard Jenkins, Henry Thomas, D.J. Cotrona, Cullen Moss, Gavin McCulley, Keith Robinson, Scott Porter, Leslea Fisher, David Andrews, Luke Benward, Michael Harding, Brett Rice, Jay Phillips,...





Mám ráda sci-fi a fantasy, ale také jsem nenapravitelná romantička. K tomu všemu mám ráda příběhy, které jsou skutečné anebo spíše lépe řečeno ty, které odrážejí normální lidské životy. Prostě něco, co nás v životě potká spíše než nějaká nadpřirozená havěť :D.

Milý Johne je jeden z příběhů z pera současného amerického spisovatele Nicholase Sparkse. Tento spisovatel je známý tím, že jeho příběhy jsou skutečné, pravdivé a odráží problémy lidí. Především je ale známý tím, že osudy jeho hrdinů nekončí zpravidla zrovna happy endem, v překladu tak, jak životy lidí obvykle končí.

Něco málo v Nicholasovi Sparksovi
Narodil se v Omaze v Nebrasce jako prostřední ze tří dětí. Před ním se narodil bratr Michael Earl a po něm sestra Danielle, která byla inspirací pro hlavní postavu románu Nezapomenutelná cesta. Hodně se zabýval sportem, konkrétně atletikou, v roce 1985 jeho tým vytvořil dosud platný rekord školy ve štafetě na 4 x 800 metrů. Studoval finančnictví a své studium zakončil s vynikajícím prospěchem v roce 1988. 

Sparks vyzkoušel řadu povolání, v roce 1993 se rodina přestěhovala do New Bernu. Zde napsal svůj první publikovaný román, The Notebook (vyšel 1996). V současné době stále žije v New Bernu s manželkou a pěti dětmi: třemi syny (Miles Andrew, Ryan Cote a Landon) a dvěma dcerami-dvojčaty (Lexie Danielle a Savannah Marin). Přispívá do národní a místní charity a podílí se na programu kreativnho psaní University of Notre Dame.
                                                                                          (oficiální web - www.nicholassparks.com) 

Oficiální obsah filmu
Jak už to tak bývá, na začátku jejich vztahu sehrála obrovskou roli náhoda. Bez ní by se pravděpodobně nepotkali, natolik odlišné bylo jejich zázemí. John Tyree (Channing Tatum) slouží u Zelených baretů, speciální jednotky americké armády, a do rodné Jižní Karolíny ho přivedl opušťák, během něhož si chce odpočinout od stresu z neustálé bojové pohotovosti a také strávit nějaký čas s otcem. 

Idealistická studentka Savannah Curtis (Amanda Seyfried) si tu pro změnu užívá prázdniny v honosném rodinném sídle. Z nesmělého oťukávání se po dvou společně strávených týdnech vyvinula láska jako trám. Ani jednoho z nich by do té doby nenapadlo, že by si na jiném člověku dokázali vypěstovat takovou závislost. Jenže dovolenka, respektive prázdniny musí jednou skončit. 

Vídají se jen sporadicky, po 11. září se Johnova vojenská mise na Blízkém Východě neustále prodlužuje. Dobu odloučení musí milenci zmírňovat korespondencí, něžné dotyky nahrazují jen slova z dopisního papíru. Zatímco Savannah má obrovský strach a zoufale čeká na každý další dopis, jenž potvrdí, že je stále naživu, John se trápí, protože neví, zda má upřednostnit touhu po Savannah nebo profesionální odpovědnost vůči své zemi. Vše navíc ještě ztíží nečekaná tragédie, která vztah páru vystaví té největší zkoušce.


Něco málo o obsazení
Hlavní roli tohoto filmu ztvárnili Channing Tatum a Amanda Seyfried.  

Channinga Tatuma můžete například znát z tanečního filmu Let's Dance, kde ztvárnil hlavní roli s Jennou Dewan, se kterou se také později oženil. Můžete ho také znát z mnoho jiných filmů, například Super náhradník, Coach Carter nebo z jeho letošní filmové novinky Navždy a spolu. 

Amandu Seyfried určitě znáte z velice populárního romantického muzikálu Mamma Mia, kde nepředvedla jen to, jak dobrá je herečka, ale i to, jak dobře umí zpívat. Zahrála si tu po boku velice známých hvězd, jako je například Meryl Streep, Colin Firth a Pierce Brosnan. Amandu jste také možná ale viděli hrát ve filmech jako je Vyměřený čas s Justinem Timberlakem, ve fantasy hororovém zpracování dětské pohádky Červená karkulka nebo také v romantickém filmu Dopisy pro Julii.

Můj názor na film
Poté co jsem viděla další Sparksův zfilmovaný příběh - Poslední píseň, našla jsem si i další příběhy od tohoto autora. Svým hereckých obsazením a obsahem se mi film a celkově příběh Milý Johne ihned moc zalíbil.

Prostředí, postavy, příběh, film běžel a já si postupně všechny tyto věci oblíbila. Ve filmu rozhodně nechybělo napětí, romantika, drama, akce, vtip,.. Dalo by s říci, že tam bylo prostě všechno. Film rozhodně dokázal zaujmout.

Film jsem zatím viděla jen s českých dabingem, který nebyl vůbec špatný. Jednou bych si ale chtěla pustit film v i originále. Poslední dobou jsem na to nějaká ujetá! =)).

I tento film nebyl výjimkou od ostatních příběhů Sparkse a i zde se může stát, že uroníte nějakou tu slzičku. V celkovém pohledu si ale myslím, že by se vám film mohl líbit, pokud tedy máte stejně jako já rádi "skutečné" příběhy, které nemusí vždycky skončit dobře. V žadném případě ale neříkám, že bych neměla ráda příběhy, které končí dobře!

U filmu hrají velkou roli dopisy, kdy tomu je podobně jako například v příběhu Zápisník jedné lásky. Nelze si nevšimnout, kdo má tyto příběhy na svědomí. Podobnosti tam rozhodně jsou :D. Že by Nicholas Sparks měl rád to listovní tajemství? =)

Knižní adaptace
Ano, i od tohoto filmu existuje knižní adaptace nebo-li předloha. Pokud jste stejně jako já už viděli film a zaujal vás, můžete se pustit právě i do knihy. No není to skvělé? Osobně bych si jednou moc ráda knihu přečetla, jen doufám, že se tím nezmění můj pohled na film! :D
                                                                                                                                              (Více zde)

Filmový trailer

* zdroj informací o filmu - www.csfd.cz
* zdroj filmového traileru - YouTube.com
* zdroj doplňujících obrázků - Google.cz

2 komentáře:

  1. Tenhle film mě vždycky hodně lákal :) Hraje tu můj velmi oblíbený herec a tak celkově .. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Many people argue that eating too many plants grown with commercial
    fertilizers or pesticides can cause health problems.
    As much as you may want to grow radishes and lentils in your
    kitchen you don't want to blemish your frugal reputation. Subtle gardening themes act upon the subconscious, and merely give the observer a pleasant feeling.

    Feel free to visit my webpage ... magnesium

    OdpovědětVymazat