čtvrtek 25. října 2012

Po stopách spisovatelů ♠3



Po dlouhé době jsem se opět rozhodla přidat článek do této "rubriky" Po stopách spisovatelů. V dnešním článku si trošku více přiblížíme velice známe sestry a to samotné sestry Brontëovy... :)



 

Když šesti sourozencům Brontëovým zemřela matka a jejich výchova připadla panovačnému a konzervativnímu otci, byla děvčata poslána na studia do ústavu pro dcery duchovních. Pouhý rok pobytu zde stačil k tomu, aby se dvě z nich nevrátila vůbec a ostatní tři jen s pošramoceným zdravím a sebevědomím. 

Charlotte, Emily a Anne tak žily v zapadlé vesničce v severní Anglii jen se svým bratrem, otcem, tetou a hospodyní, bez jakéhokoliv kontaktu s okolním světem. Všechen svůj čas v dětském pokoji věnovaly četbě, malování a hrám s figurkami, které situovaly do nejrůznějších osudů. 

Nejstarší Charlotte se později stala učitelkou a vychovatelkou a napsala několik románů včetně slavné Jany Eyrové. I o dva roky mladší Emily byla vychovatelkou a mimo svých básní proslula především románem Na Větrné hůrce. Nejmladší Anne je autorkou románů Agnes Greyová a Dvojí život Heleny Grahamové.

Sestry Brontëovy žily v první polovině 19. století, kdy se veškerá práce žen točila kolem domácnosti. Tyto ženy se však věnovaly intelektuální činnosti, byly vzdělané a velmi svobodomyslné. 

Zastávaly názor, v první polovině 19. století naprosto nemyslitelný, že i neprovdaná žena má právo na samostatný život a na práci, která se jí líbí. Romány, které psaly, neměly v čase, kdy žily, obdoby. Byly drsné, realistické a popisovaly bez obalu tehdejší formální společnost.



Dílo sester Brontëových

 
Emily Brontëová 1818 - 1848

Na větrné hůrce, je jediný, ale strhující román, který nás zavede do pustých vřesovišť yorkshirského panství a seznámí nás s obyvateli dvou usedlostí, jejichž osudy jsou až přízračně propleteny. 

Dva hlavní hrdinové jsou vášniví, sobečtí a tvrdohlaví, nakonec je tyto vlastnosti zahubí. Román byl asi dvakrát zfilmován, jednou pod názvem Bouřlivé výšiny.



Charllota Brontëová 1816 - 1855
  
Profesor, je prvotina, ve kterém autorka popisuje své fantazie a zážitky ze studia v Bruselu.

Jana Eyrová, je příběh mladé chudé vychovatelky, která pracuje v rodině mladého pána, zamilují se do sebe a Jana si myslí, že nic nemůže ohrozit jejich sňatek. To se však velice mýlí, protože v domě se začnou dít divné věci. Tento román byl několikrát zfilmován v podobě seriálu, asi kolem roku 1970 i česky.
 
Sirotek Lowoodský, v tomto románu se autorka vrací do nenáviděné doby studií strávené v ústavu, kde zemřely její dvě sestry.
 
Villette, je román o životě chudé učitelky Lucie, která vyučuje v dívčím penzionátě ve Francii ve městě Villette

  
Anne Brontëová 1820 - 1849
  
Agnes Greyová, je román, ve kterém autorka popisuje dobu, kdy působila jako vychovatelka.

Dvojí život Heleny Grahamové, román nás zavede do zpustlého zámku, kam se přistěhuje mladá krásná žena s malým synkem. Tato cizinka je pro okolí velkou záhadou, protože se úzkostlivě vyhýbá sousedům. Okolí netuší, zda je vdaná, a proto je velmi pohoršeno, když tuto ženu, začne navštěvovat svobodný muž z blízkého panství. 



Osobně jsem četla jen Vilette od Charlotty Brontë a kniha se mi moc líbila. V budoucnu bych si ale rozhodně chtěla přečíst knihu Na větrné hůrce a Jane Eyerovou. Spoustu dalších mě ale také zaujalo, tak uvidíme :).

* zdroj informací a obrázků - Wikipedie.cz; domek.cz; minutasen
 cyklopedii.cz
 

Žádné komentáře:

Okomentovat