neděle 14. října 2012

RC Recenze : Iluze (Křídla #3)



Kniha : Iluze
Série : Křídla
Díl : 3.
Autorka : Aprylinne Pike
Počet stran : 384
Vazba : Hardback
Vydáno : 2012/08
Nakladatelství : FortunaLibri

Po avalonských novoročních oslavách požádá naštvaná Laurel Tamaniho, aby zmizel z jejího života.

Tajuplná lovkyně trollů Klea sice zbavila Laurel zákeřného Barnese, ale nebezpečí stále není zažehnáno. A ještě ke všemu nikdo neví, kdo Klea ve skutečnosti vlastně je a zda je jí možné věřit.

Na začátku nového školního roku Klea poprosí Laurel, aby dohlédla na Yuki, kterou údajně zachránila z rukou trollů v Japonsku. Jakou roli vlastně Yuki hraje? Laurel je nedůvěřivá. Zdá se, že se bez Tamaniho pomoci neobejde.

Před Laurel, kterou čtenáři znají z knih Křídla a Kouzlení, stojí nelehké úkoly: musí obstát v tajuplném světě víl a přitom pokračovat ve studiu na střední škole jako každý jiný student.


********
První pohled, aneb mé očekávání  
Na Iluze jsem se těšila, předchozí dva díly se mi moc líbily. Byla jsem hlavně zvědavá na vyjasnění hodně věcí. Na návrat do světa florel a florů jsem se moc těšila!

Obálka, aneb co je hned po příběhu na knize to nejdůležitější 
Iluze mají rozhodně moc pěknou obálku. Je taková svěží a opravdu moc se mi líbí. Nevím, ale prostě při pohledu na ni se musím usmívat... :)

Něco málo o spisovateli, aneb kdo má tuto knihu vůbec na svědomí
Narodila se v Salt Lake City, Utah. Svého manžela, Kennetha Pikea, poznala když sloužil dvouletou misi v LDS Church...Napsala tři romány a začala psát čtvrtý - její první pokus o knihu pro mladé dospělé - a dokončila ho jen pár týdnů před porodem svého třetího dítěte. Ani jeden z románu jí nikdo nechtěl vydat. Po několika měsících úprav byl románový debut Křídla vydán - pár týdnů poté, co její manžel vystudoval právnickou fakultu. Křídla debutoval jako New York Times bestseller. Mezi vichřicí turné a úpravami Aprilynne přestěhovala svou rodinu zpět do tepla, do Arizony, kde porodila své čtvrté dítě.

Vzhůru k příběhu, aneb o čem kniha vůbec je
Rodiče Laurel se dozvěděli všechna tajemství ohledně své dcery. Laurel má svoji nejlepší kamarádku Chelseu, se kterou vychází lépe než kdykoli dříve, protože i ona zná už tajemství ohledně florel. Laurel chodí s Davidem a rozumí si spolu. Ke štěstí jí ale něco pořád chybí. Občas jí myšlenky totiž zalétnou k Tamanimu, se kterým se před nějakou dobou nerozešla zrovna v dobrém..



Je září, začátek nového roku a Laurel jde do posledního ročníku střední školy Del Norte. Chystá se maturovat, a tak tajně doufá, že tento rok bude klidným ... hlavně klidnějším na rozdíl od minulých let. Bohužel tuto vyhlídku ji pokazí hned první den, kdy se setkává se svým novým zato známým budoucím spolužákem. Tím novým přírůstkem není nikdo jiný než jarní flor Tamani. Laurel je zprvu v šoku. Co přimělo Tama, aby začal také chodit do školy? Co se za tím skrývá? Hrozí Laurel opět nějaké nebezpečí? A co hůř, nebezpečí v podobě trollů?

Po příchodu Tama na střední se ale spousta věcí mění. Laurel je šťastná, že Tama zase vídá. Je tu ale někdo, kdo jeho příchodem není zrovna moc dvakrát šťastný - David. Aby nebylo těch překvapení  málo, po příchodu Tama do školy a vyjasnění některých věcí ohledně jeho příchodu do školy Del Norte, objevuje se v Crescent City i Laurenina stará známá - Klea. Společně s ní i nová studentka z Japonska, která ale není jen tak ledajaká výměnná studentka. Je to totiž podle Klei druh dryády. Laurel ale ví, že Yuki je divoká florela anebo to při nejmenším jen odhaduje. Otázkou však zůstává, kdo ve skutečnosti vůbec Yuki je? Co všechno Klea o ní ví a co všechno si nechává pro sebe? Může Laurel Klee věřit? Je Yuki jen určitá návnada? Zdá se, že Laurel má víc otázek než odpovědí a v konečném stádiu neví Laurel vlastně pomalu nic...

Iluze se mi líbily. Příběh se čte dobře stejně tak jako u předchozích dílů. Je opět napsán velice poutavě a není lehké se od něho odtrhnout. Příběh je jemný a docela i svým způsobem takový milý :). Jde přece o vílí příběh, no ne! :)


Na rozdíl od předchozích dílů se v Iluzích řešil především vztah mezi Laurel, Davidem .. no a pak taky mezi Tamanim. Nerada bych prozradila něco důležitého. Zkrátka, myslím si, že je jedno ať jste Tým David anebo Tým Tamani. Laurel to ve vztazích nemá rozhodně jednoduché, ale na druhou stranu si myslím, že by celé to začarované kolo měla už nějak konečně vyřešit. Musí si prostě uvědomit co doopravdy chce, po čem nebo spíše po kom doopravdy nejvíce touží a hlavně by neuškodilo, kdyby se občas řídila radami své maminy, která to s ní myslí dobře...


David má budoucnost jasnou. Půjdu studovat vyskou. Tamani má místo v Avalonu, ale předněji se jeho budoucnost skládá v ochraně Laurel. Chelsea a ostatní si začínají také vybírat, jak jejich budoucnost bude vypadat. Ale co Laurel? Čeká ji vysoká anebo pokračování ve studiuu v Avalonu? Ví, že se bude muset rozhodnout, ale to rozhodnutí nebude vůbec jednoduché. Zdá se, že otevřené možnosti přinášejí jen starosti!

Shrnutí

Na rozdíl od předešlých dílů, nebyl tento díl zas až tak napínavý. Hlavní roli tu asi hrála Yuki a její vztah nevztah s Kleou a všechno nevyjasněné a tajemné kolem nich. Potom taky milostný trojúhelník Laurel-David-Tamani. Když se tak podívám zpátky, takhle by se asi dal opravdu shrnout tento díl. A můj pocit z něho? Kniha se mi líbila, jak jsem už napsala, četla se dobře a já mám víly .. vlastně florely .. ráda. Jen mě občas už přestávalo bavit řešení Laureniných vztahů, když to nakonec stejně dopadlo jinak:). Na další díl a myslím, že by to měl být už poslední díl, se ale už velice těším, protože po dočtení knížky jsem musela držet chtě nechtě minutku ticha. Asi tušíte, jaké to je, když čtete a čtete a najednou otočíte stránku a tam poděkování! 
 

Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku.
* zdroj anotace a obálky - FortunaLibri.cz
* zdroj doplňujících obrázků - www.deviantart.com
* zdroj informací o autorovi : databazeknih.cz
 

2 komentáře:

  1. mne sa 1. diel veľmi páčil, len tá Laurelina nerozhodnosť, ach! 8D
    dúfam, že sa raz dostanem aj k tejto časti 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu bych si někdy chtěla přečíst, první díl jsem již přečetla a druhý na mě čeká na poličce, snad si tedy pořídím i třetí! Jinak super recenze!

    OdpovědětVymazat