neděle 11. listopadu 2012

RC Recenze: Les rukou a zubů




Kniha : Les rukou a zubů
Série : Les rukou a zubů
Díl : 1.
Autorka : Carrie Ryan
Počet stran : 320
Vazba : Hardback
Vydáno : 2011/04
Nakladatelství : Mladá Fronta

Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým - v Lese zubů a rukou - žijí Nezasvěcení, kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise.Pak ale Nezasvěcení proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa. Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a Nezasvěcené, do světa, který tam venku přece musí někde být. 



*******

První pohled, aneb mé očekávání  
Na Les rukou a zubů jsme byla zvědavá už velice dlouho. Jak ale možná víte, nemám ráda horory. Od této knihy jsem ale čekala jeden velký horor, nakonec přece jen zvítězila zvědavost a do knížky jsem se s hroznou chutí pustila. A jak to nakonec dopadlo? :)

Obálka, aneb co je hned po příběhu na knize to nejdůležitější 
Les má naprosto nádhernou obálku. Hrozně moc se mi líbí a je jen škoda, že na obrázku nevyniknou jednotlivé ornamenty, kterými je obálka knihy zdobena. Ráda bych ještě poznamenala krásné upravení kapitol a vlastně všech stránek v knížce. Tato kniha se rozhodně řadí mezi nejlépe zpracované knihy, které jsem kdy četla. Je radost se na ni dívat :).

Něco málo o spisovateli, aneb kdo má tuto knihu vůbec na svědomí
Carrie Ryan je americká autorka. Narodila se a vyrůstala v Jižní Karolíně. Vystudovala práva a chvíli pracovala jako advokátka. Odjakživa se bála zombíků, hororů a podobných hrůz. Až její manžel jí tento svět pomohl objevit...


Vzhůru k příběhu, aneb o čem kniha vůbec je   
Došlo k Návratu a celý svět, který známe, se úplně změnil. Zbyla jen jedna vesnice a plot, za kterým se skrývají nečistí. Zbyli lidé, kteří musí dodržovat jasně daná pravidla. Zbyli ti, kteří musí poslouchat. Zbyli ti, kteří se snaží přežít! A mezi nimi i Mary. Jenže Mary je jiná. Věří v něco víc. Věří, že přece musí existovat ještě něco jiného než jen vesnice, ve které od mala žije...


Kniha by se podle mě dala rozdělit na tři části. První část byla takovým spíše seznamováním, jak s postavami, tak s prostředím a celkovým úvodem do děje. Druhá část začala být rozhodně akčnější a pomalu se celý děj rozjížděl. A třetí část? Tam šlo o všechno! 

Někdy mě až nudí věcné seznamování s postavami atd. U této knihy tomu ale bylo naopak, čtení celé knihy jsem si opravdu užila, i když to nebyl zrovna moc příjemný příběh. Kniha byla rozhodně drsná, napínavá a do poslední stránky jste opravdu nevěděli, jak to nakonec skončí! Bylo zde mnoho zvratů, mnoho nečekaných věcí. U spousty z nich mi i ukápla nějaká ta slza!

Uteč, než tě les pohltí... Mary nemá vůbec lehký život. Od jednoho dne se jí začíná hroutit celý svět a život. Vlastně jaký život? Co Mary hlavně ale drží při životě je touha. Touha po něčem tam venku. Touha po oceánu, o kterém jí její maminka vyprávěla. Touha utéct a najít něco víc. Touha být s tím, kterého má ráda. Bohužel život jí do cesty klade jednu překážku za druhou. A tak se zdá, že její sny se jí vzdalují...

Příběh Lesa rukou a zubů se člověku při čtení opravdu dostane pod kůži. Příběh je tak strhující, že opravdu musíte číst dál a dál, ty konce kapitol jsou zkrátka hrozné :). Co se týče postav. Hlavní hrdinku jsem občas sice moc nechápala a bylo pro mě těžké ji pochopit, ale v celku mi nijak nevadila. Stála si za svými sny a šla si za nimi. Shrnutě by se dalo říci, že mi celkově žádná postava nijak moc nevadila, bereme-li v potaz celý ten hrozný svět, ve kterém všichni žili.


Shrnutě

Pokud máte stejně jako jsem měla já strach se do knihy pustit z toho důvodu, že nemáte rádi horory, myslím si, že po přečtení stejně jako já změníte názor. Na druhou stranu ale zase netvrdím, že se, jako u správné knihy, nebudete bát. Tato kniha je zkrátka pořádnou dávkou emocí a strachu a čtenář se u ní rozhodně nenudí!




Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství Mladá Fronta za poskytnutí recenzního výtisku.


* zdroj anotace a obálky - Kniha.cz
* zdroj doplňujících obrázků - www.deviantart.com
* zdroj informací o autorovi - ze samotné knihy

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze! :)
    Nejspíš se po knize brzy porozhlédnu ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Dneska o půl šesté ráno jsem ji dočetla. Do strany 128 (než na ně zaútočili Nečistí) mě ta knížka (hlavně tedy havní hrdinka Mary) strašně rozčilovala, ale zbývající část jsem dočetla najednou. Na stole mám druhý díl a já nevím, jestli se do něho mám pustit, protože nerada čtu díly jedné série hned po sobě.

    OdpovědětVymazat