neděle 30. září 2012

Elisa z Rivombrosy

Ráda bych vám trochu přiblížila jeden seriál, který naprosto zbožňuju a rozhodně patří mezi moje neoblíbenější seriály vůbec. Tím seriálem je Elisa z Rivombrosy, což je italský historický seriál přibližně z 18. století. Je to vlastně romantický příběh protkaný spiknutím, intrikami, podvody, zlobou, nebezpečím a všelijakými dalšími věcmi. 


A o co se v něm vůbec jedná? 
Stará hraběnka Angese Ristori vytrhla z nouze mladé děvče, ke kterému záhy velice přilnula a udělala z ní svoji společnici. Elisa se od ostatních služek lišila hlavně svojí vzdělaností, vědomostmi a vystupováním. Stará hraběnka je už velice stará a necítí se bohužel už moc dobře, ale snaží se vše zvládat hlavně z touhy, že ještě jednou uvidí svého syna, který před deseti lety odešel do armády...

Fabricio Ristori se vrací na Rivombrosu po velice naléhavém dopisu samotné Elisy, která nemůže vidět hraběnku nešťastnou. Elisa Fabricia po příjezdu na Rivombrosu naprosto okouzlí a na první pohled se do ní zamiluje. Je tu ale jeden problém, Elisa není urozená. Není ani měšťanka. Je pouze služka. Poté co Fabricio zjistí tuto pravdu, cítí se podveden a začíná, dalo by se říci, Elisu trápit. Elisa je ale silná žena, rozhodně není stejná jako ostatní a i Fabricio na to nakonec přijde, jen mu to chvíli trvá...


Následuje sled událostí, jak radostných, tak špatných. Fabricio zejména musí dostát svému slibu, který dal zemřelému kapitánovi, kterému měl, při cestě domů, doručit tajné listiny. Bohužel jejich setkání bylo přerušeno a kapitán byl zabit. Fabricio mu musel ještě před jeho smrtí slíbit, že tajné listiny, na kterých závisí život samotného krále, odevzdá právě pouze panovníkovi. Fabricio jakožto věrný šlechtic koruně mu to slíbil.

Po přečtení tajných dokumentů Fabricio zjistil do jaké věci byl zahrnut. Jednalo se totiž o spiknutí proti králi a ty tajné listiny obsahovaly jména všech spiklenců včetně lidí, které Fabricio velice dobře znal nebo jména lidí na velice vysokých místech ve státě. Úkol byl ale jasný, odevzdat seznam králi. Jenže cesta za splněním tohoto úkolu nebyla vůbec snadná. Do cesty se mu pletly samé nástrahy...


Věřte, že shrnout tento seriál do pár vět je pro mě skoro nemožné, a tak doufám, že jsem vám seriál alespoň trochu přiblížila :).

Seriál je rozdělen na 26 dílů po přibližně 50 minutách. O hudbu se postaral Savio Riccardi, který vytvořil naprosto nádhernou hudbu k tomuto příběhu. Přijde mi, že je taková uklidňující, ale zároveň taková rázná a přísná. Osobně si ji ale můžu pouštět dokola a dokola :).


Seriáloví hrdinové
Hlavní hrdinu Elisu z Rivombrosy ztvárnila herečka Vittoria Puccini. Narodila se 18. 11. 1981 ve Florencii, kde také žijí její rodiče. Otec je právníkem a přednáší na univerzitě, matka je učitelka na základní škole. Má o dva roky mladšího bratra Daria. Vystudovala klasické gymnázium, podle některých zpráv začala studovat práva na univerzitě. 

K herectví se dostala v roce 2000. Tak, jak sama říká, jen tak pro zábavu šla na casting do filmu Tutto l\'amore - a roli získala. Má za sebou účinkování v dalších televizních a filmových projektech, největší popularitu jí pochopitelně přinesla Elisy z Rivombrosy. V konkursu na roli Elisy porazila 300 konkurentek a producenty si získala nejen svou krásou, ale i perfektní jízdou na koni, kterou se speciálně kvůli tomuto projektu naučila.

Hlavní roli Fabricia Ristori ztvárnil herec Alessandro Preziosi. Narodil se 19. dubna 1973 v Neapoli. Měří 187 cm, a má krásné modré oči. Jeho rodiče jsou právníci. Ze vztahu s herečkou Rosellou Zito má 10 letého syna Andreu. I když už jako malý snil o povolání herce, na přání svých rodičů studoval, a ukončil úspěšně studia práv. V tomto oboru ale nechtěl pracovat, a tak v roce 1996 odjel do Milána, aby ve Filmové a divadelní Akademii studoval herectví. Rodiče se ho proto zřekli…..ve svém interwiev jednou prohlásil :…Pracoval jsem v baru, ale peníze mi stačily - a to ne vždycky - jen na nájem. Často jsem měl hlad. Několik týdnů, kdy jsem byl naprosto na dně, jsem přespával na lavičce před vchodem do divadla Manzoni,"…tak takhle vzpomíná Alessandro na toto pro něj poměrně těžké údobí svého života.

Jeho talentu si všimli v roce 1998, když hrál roli Laerta v inscenaci Hamleta na jevišti divadla Manzoni. Za tuto roli vděčí Kimovi Stuartovi Rossi - jednomu z nejlepších a nejznámějších italských filmových a divadelních herců. V roce 2002 začalo natáčení Elisy di Rivombrosa a úspěch mu přinesl obrovskou popularitu. Přesto odmítl nabídku vystupování v druhé sérii (s ohledem na diváka svolil ke dvěma dílům) a věnoval se naplánovaným projektům. Mezi jeho koníčky patří především hudba. Hraje na klavír a skládá písně. Vydal tři desky.


Luca Ward
I v tomto příběhu samozřejmě nalezneme TY zlé. Přesněji se tu jedná o velice podlé a všeho schopné lidi. Ať už to jsou ti, kteří se podílejí na spiknutí proti králi, neboli ho spíše vedou anebo samotní příbuzní a přátele rodiny Ristori, kteří si nepřejí, aby spolu Elisa a Fabricio byli, neboť to jde proti všem pravidlům.

Mezi největšího zlého člověka, ano mírně řečeno, patří rozhodně vévoda Ranieri, kterého ve filmu ztvárnil Luca Ward. Je to ten nejkrutější člověk, kterého v tomto seriálu můžete potkat. Své funkce rozhodně neváhá využívat ke svým věcem. Ranieri je prostě všechno, jen ne hodný. Je to zkrátka symbol zla!

Jane Alexander.
Další hlavní potvora ženského pohlaví - Lucretie van Necker, kterou ztvárnila herečka Jane Alexander. Lucretie je rozhodně přebornice v předstírání a také je všeho schopná.

Antonella Fattori
Další "zlá" postava, nebo spíše postava, která si nepřeje, aby byl Fabricio s Elisou je Anna Ristori, samotná sestra Fabricia. 
Bohužel nebo vlastně naštěstí Anna poté sama okusí, co je to přijít svým způsobem o všechno. Sama se pak zamyslí nad svým dosavadním životem. Mnohé hodnoty si pozmění a hlavně pohled na svět se jí změní. Annu si zahrála herečka Antonella Fattori.  

Cesare Bocci

Mezi další postavu, tentokrát už hodnou, patří doktor Antonio Ceppi, pro kterého si osud taky nepřichystal zrovna nic moc dobrého. Já mám Ceppiho ale opravdu moc ráda, je spravedlivý, hodný, milý. A prostě je celkově příjemný! :) Ve filmu ho ztvárnil Cesare Bocci.

A to je asi vše k těm nejhlavnějším postavám, i když si myslím, že je ještě spousta postav, které by stály za zmínku, ale to by bylo už opravdu na dlouho.



U nás v televizi běžela Elisa z Rivombrosy myslím jen jednou a to v době, kdy jsem byla opravdu menší.  I hned jsem si prostě příběh Elisy a Fabricia ale zamilovala. Osobně tento příběh prostě zbožňuju. Samozřejmě ho ale také nikomu nevnucuji, můžu jen doporučit a už je pouze na vás, zda v něm stejně jako já nejdete zalíbení či nikoli :).

 
Myslím si, že to za zkoušku ale stojí :). Možná, že jsem do tohoto příběhu až tak zamilovaná, že už ani na něm nevidím chyby, které má, anebo je spíše nechci vidět? Ano, určitě nějaké chyby děj má, ať už je to menší chvilková naivita anebo i něco jiného, ale nakonec je to stejně jenom natočený seriál. Nikdo neříká, že je to skutečné, i když bych si možná (moc) přála, aby to alespoň trochu skutečné bylo. Třeba seriálové povahy postav atd. :D.




Trailer k tomuto seriálu bohužel neexistuje. Na YouTube je ale vytvořena spousta krásných videí a tady jsou například tři z nich. V prvním jde hlavně o ukázku hudby ze seriálu. Druhé se o Elise a Fabriciovi a třetí video je úvodní znělka a scéna k prvnímu dílu, bohužel jsem nenašla úvodní scénu k dalším dílům.








Pokud se po tomto článku rozhodnete na Elisu mrknout, rozhodně pak dejte vědět, jak se vám seriál líbil! Rozhodně doufám, že vás stejně jako mě, okouzlí :). A pokud se tak stane, mám pro vás hned teď ještě jednu dobrou zprávu, existuje i druhá série, ale...:)


* zdroj doplňujících obrázků - Google.cz
* zdroj životopisů herců - Osobnosti.cz
* zdroj doplňujících videí - YouTube.com

18 komentářů:

  1. na tento seriál si vzpomínám, když ještě běžel v televizi... vždycky jsem se na něj moc ráda koukala.. dlouho jsem si na něj nevzpomněla, ale hned jak jsem uviděla nadpis článku, vzpomněla jsem si na ně.. díky za připomenutí a snad si najde čas a seriál znovu zkouknu.. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé, kdybych tak měla více času.. ráda bych sledovala tolik seriálů, ale při mém vytížení je nemožné to stihnout :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na tento seriál jsem se dívala s mámou i s babičkou, když jsem byla menší a běžel zrovna v televizi. Měla jsem ho vážně ráda!

    OdpovědětVymazat
  4. Tenhle seriál jsem sledovala s babičkou před několika lety :)) A miluju soundtrack z tohoto seriálu!! zrovna dneska jsem ho poslouchala :)

    OdpovědětVymazat
  5. No jo, tenhle seriál mám taky moc ráda, i když jsem ho nikdy neviděla úplně celý. Ale ten soundtrack je dokonalý!

    OdpovědětVymazat
  6. Ani nevíte, jak jste mě potěšily! :))) ... Myslela jsem si, že Elisu nikdo nebude znát a ono tohle! :DD

    OdpovědětVymazat
  7. Já ten seriál miluju!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Jéé ten seriál uplně zbožňuju akorát mě štve že nemůžu nikde najít všechny díly či série pokud někdo víte prosím na pište mi na e-mail: anik.zykova@seznam.cz díky moc

    OdpovědětVymazat
  9. Seriál jsem viděla jako puberťačka a hned se do Fabricia zamilovala, jako do celého seriálu!!! Viděla jsem všechny 3série a je to dokonalé!!!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Ja jsem tento serial taky sledovala jako mala holka. Mam ho moc rada a je moc krasny. Ted ho davaji i na slovenskem kanale STV 1 kazdou sobotu od 14:00. A opakuji ho jeste ten den v 0:30. Ja se na nej koukam. Je sice slovensky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ellie, mas ten clanek o Elise z Rivombrosy krasne vypracovany. Je moc pekny. Suprove se mi to cetlo.

      Vymazat
  11. Je to ten nejúžasnější seriál vůbec! Totálně ho miluju :) Elisa a Fabrizio jsou dokonalý pár ♥

    OdpovědětVymazat
  12. Na Facebooku vznikla nová stránka pro fanoušky seriálu https://www.facebook.com/pages/Elisa-z-Rivombrosy-a-Elisina-dcera-N%C3%A1vrat-na-Rivombrosu/1430351367181045?ref=hl

    OdpovědětVymazat
  13. Pořád se na něj ráda koukám i poslouchám soundtracky z tohoto seriálu. Naposledy jsem ho viděla v době kdy jsem byla opravdu malinká,ale od té doby na něj stále nezapomněla. První řada je nejlepší, na druhou už jsem se nedokázala dívat, prostě Fabricio mi už tam chyběl.

    OdpovědětVymazat
  14. Milujem tento seriál. Spolu s dcérkou si ho v zimnom čase, keď sú dlhšie večery, pozeráme úplne celý aj s treťou sériou, ktorá je o Elisinej dcére. Vždy si krásne oddýchneme a počúvame aj hudbu k seriálu, je nádherná. Veľmi radi by sme navštívili miesta, kde bol natočený. Neviete názvy tých hradov a kaštieľov? Chválim spracovanie, veľmi pekne. Na doplnenie ... mám príbuzných v Taliansku (vo Florencii) a vraj boli hlavní hrdinovia istý čas aj manželmi a majú spoločné dieťa.

    OdpovědětVymazat
  15. Naprosto jedinečný seriál, s neobyčejně dokonale vybraným obsazením pro každou z rolí. Zejména herci Elisy, Fabrizia a Lukrecie jsou ve svých rolích naprosto uvěřitelní. Hudba nahraná pražskou filharmonií, kostýmy, žádné studio, strhující děj plný zápletek nepůsobící uměle, to je jen několik z hlavních hodnot seriálu. Za mě jeden z nejlepších seriálů všech dob. Dalším kladem je, že se Vittoria a Alessandro do sebe opravdu zamilovali a mají spolu dceru Elenu, láska tedy není v seriálu vůbec hraná 😊

    OdpovědětVymazat