středa 16. května 2012

RC Recenze : Temné vize 2 : Posedlost

 
Série : Temné vize
Kniha : Posedlost
Díl : 2.
Autorka : L. J. Smith
Počet stran : 248
Vydáno : 2012/04
Nakladatelství : FRAGMENT

Skupina středoškoláků s paranormálními schopnostmi, kteří se sešli v Zetesově institutu, aby své nadání rozvíjeli, odhalí skutečné záměry výzkumného týmu a musí utéct. Mají jedinou naději, a tou je záhadný bílý dům, který všichni viděli ve společném snu.

Kromě obtížné cesty je však čeká i řešení dalších problémů a vztahů. Od osudné noci, kdy všichni utekli ze Zetesova institutu, se Gabriel změnil.

Přestože Kaitlyn jeho podivínské chování děsí, zároveň ji to k němu přitahuje a chce zjistit, co za tím vězí. Současně se začínají dít zvláštní věci, které naznačují, že je jim v patách někdo, kdo má stejné schopnosti jako oni sami… 

*******


Už uběhla nějaká ta doba o té doby, co se Kaitlyn Fairchildová rozhodla nastoupit do Institutu, kde měla rozvíjet své schopnosti, ale hlavně naučit se je ovládat. Její nezvyklé oči a jasnovidecké schopnosti lidé v jejím okolí nechtěli pochopit a tak žila s pověstí čarodějky. Jaká to pro ni byla úleva, když jí byl nabídnut pobyt v Institutu, kde by se mohla volně projevovat. Samozřejmě nebyla jediná, kdo získal do vínku nějaké ty schopnosti, v Institutu se jich sešlo hned 5 a stali se z nich kamarádi, tedy skoro ze všech=).

Nejvíce si Kaitlyn asi ze začátku porozuměla s mírnou a vyrovnanou Annou Whiteravenovou, která umí mluvit se zvířaty. Další kouzelník, který se dostal do Institutu, Lewis Chao, menší a uhlazený chlapec, kterého jen tak nic nevyvede z míry a všude roznáší dobrou náladu. Lewis ovládá telekinezi, vítězství ducha nad hmotou. A pak sem do Institutu zavítali dva chlapci, už na první pohled jasné protiklady. Rob Kessler, ztělesnění laskavosti a mírumilovnosti, který léčí raněné pomocí energie a jeho věčný nepřítel Gabriel Wolfe namyšlený, věčně nespokojený kluk, který naopak využívá energii k obraně, ale také se nebrání využití svého daru k útoku.

Druhý díl začíná hned po tom, co Kaitlyn s ostatními utekli z domu pana Zatese a jsou na útěku. Mají plán. Musí najít ten bílý dům, který vídají ve společném snu, a to co nejdříve. Jenže je tu menší problém. Neví, kde ten dům hledat. Mají nejasnou představu, ale to je vše. Po dalším menším incidentu ještě před odjezdem, se jim nakonec podaří opustit Institut a vydávají se na dlouhou cestu, za hledáním neznámých lidí, o kterých si myslí, že mají něco, čím by mohli zastavit pana Z., ale také na ně spoléhají v další věci. Chtějí se za každou cenu zbavit toho dorozumívání pomocí myšlenek, za které může Gabriel. Ano, svým způsobem to je velice užitečné, se takhle neslyšně domlouvat, ale někdy jim to leze pěkně na nervy. Začíná se zdát, že na lidi z bílého domu víceméně až moc spoléhají, prostě si jinou možnost nepřipouští. Poté, co se u Gabriela objeví další příznaky napadení panem Z., je tu o jednu další přítěž více. Ale co když ti lidé z bílého domu vůbec neexistují? Co když to je jen nějaký klam? Co když se spletli? Co teď?

Naštěstí se jim ale v dálce objevilo světélko naděje. Dovede je ale k jejich cíli? Podaří se jim zrušit spojení jejich myslí? A co Gabriel, pomohou mu ti lidé z bílého domu?

Do cesty se jim postaví mnoho nebezpečí a oni si musí dát pozor, aby se i z nich samotných nestali nepřátelé, když už se zdá, že si všichni dohromady začínají rozumět. Jejich nepřítel je nehodlá šetřit a rozhodně je nenechá vydechnout. Nemůžete jít na policii, rodiče jejich situaci nechtějí, ani nemůžou pochopit a vy jste odkázaní jen jeden na druhého. Jak asi tahle cesta může skončit?

Kniha je jako obvykle u spisovatelky tohoto příběhu Smithové, napsaná ve třetí osobě, kdy se střídá pohled Kaitlyn a Gabriela. Epizody jsou sice dlouhé, ale k velikosti knihy tak zas ne. V tomto díle se nám, dá se říci, i více otevřely jednotlivé postavy, hlavně jsme je mohli sledovat, jak reagují v jednotlivých situacích. Do středu děje se v knize taky dostal Gabriel, neboť na něm krystal z domu pana Z. zanechal následky, se kterými si není radno zahrávat. Kaitlyn se mu snaží pomoci, jenže Gabriel si staví kolem sebe ochranné zdi, za něž se není možné snadno dostat.

Na knize hodně oceňuji, že je lehčího rázu, není nijak složitá, ale zase není nijak špatná. Děj plyne rychle, takže knihu máte za chvilku přečtenou :D. Pokud jste první díl četli již před nějakou dobou a vyloženě si jednotlivé detaily nepamatujete, nevadí. Na začátku knihy nám je autorka pěkně připomene. Já jsem to ocenila.

Co se týče konce, jako obvykle končí otevřeně, ale tentokrát mnohem, dá se říci oproti prvnímu dílu, napjatěji. Třetí díl má pravděpodobně vyjít v říjnu 2012 pod názvem Vášeň. Já jsem rozhodně zvědavá, jak bude příběh pokračovat. 


Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.


zdroj obálky a anotace : nakladatelství FRAGMENT
zdroje užitých obrázků: weheartit.com



Žádné komentáře:

Okomentovat