pátek 1. února 2013

Recenze - Chvíle před koncem


Název knihy: Chvíle před koncem
Autorka : Lauren Oliver
Počet stran : 384
Vazba : Hardback
Vydáno : 2011/11
Nakladatelství : CooBoo


Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili?

Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona – od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života. Místo toho se ukáže, že je to den poslední…



*******

První pohled, aneb mé očekávání
Chvíle před koncem patřila u mě ke knihám, které si chcete už strašně dlouho přečíst, ale nikdy se nedostanete k tomu, abyste si ji koupili. Je to smutné, ale je to tak. Na knihu jsem byla zvědavá opravdu už hodně dlouho, takže nakonec jsem se k ní přece jen díky bohu dostala :).

 
Obálka, aneb co je hned po příběhu na knize to nejdůležitější 

Chvíle má moc pěknou obálku. Je taková děsivá, postava na ní působí až tak odevzdaně. Nevěstí nic moc pěkného. Rozhodně má tato obálka co do sebe - člověk se na ni vydrží dlouho dívat, znám to z vlastní zkušenosti :).

Něco málo o spisovatelce, aneb kdo má tuto knihu vůbec na svědomí  

Lauren Oliver pochází ze spisovatelské rodiny.
Vyrůstala ve Westchesteru, New Yorku a nyní žije v Brooklynu, o kterém věří, že je tím nejšťastnějším místem na světě. Miluje psaní, čtení, vaření a potácení se na nemožně vysokých podpatcích. Oblíbenými věcmi jsou: přátelé, kteří tě rozesmějí, až máš pocit, že se počůráš; skvělé jídlo, které můžeš jíst holýma rukama; a dlouhé letní noci, nejlépe strávené na pláži. Nejméně oblíbené věci jsou banány a lidi, kteří ti říkají, že tvé vize jsou špatné nebo nesplnitelné. Je závislá na džínech, kávě a zábavě, ale je taky pracant a miluje běhání, kickbox a kroucení se ve vtipných jogistických pozicích. Věří v karmu, laskavost a sušenky.

Book Trailer  

Vzhůru k příběhu, aneb o čem kniha vůbec je  
Pro změnu začnu nejprve pocity z knihy. Chvíle před koncem je opravdu zvláštní kniha, jedinečná a originální. Příběh ve vás zanechá spoustu otázek, na kterými jste prostě donuceni přemýšlet. Kniha začíná takovým tím už známým stylem - byla jedna dívka a ta měla všechno. Jenže pak se ukáže, že přece jen najednou už nemá něco velice důležitého - a to čas. Zbývá jí jen jeden jediný den. Nejhorší na tom ale je, že se zčista jasna ocitá v jakémsi začarovaném kruhu.  


"Říká se, že těsně před tím, než člověk umře, proletí mu před očima celý život, ale pro mě to tedy neplatilo."

Na hlavní postavě Sam se mi hrozně líbilo, jak postupně dospívala, jak se jí měnili hodnoty, jak začala přemýšlet - stalo se to v "jediný" den. Sam má nejlepší kamarádky, úžasného kluka - no, spíš podle kterých měřítek se to bere :), ve škole jí vždycky všechno projde a tak dále. Prostě celkem úžasný život. Později se ale ukazuje, že to zas až taková sláva není. K ostatním se totiž nechová moc dobře. Spíš vůbec. Hraje si na něco, co není. A pak přijde ten zlom...

"Nikdy není moc pozdě."

Než jsem se do knihy pustila, tak nějak jsem úplně nevěděla, co čekat. Kniha na mě působila trochu až děsivě, ale tušila jsem, že to nebude jen tak ledajaké čtení a taky že nebylo. Příběh se četl dobře, děj krásně plynul - není tu vůbec pomalu poznat, že kniha má něco kolem 400 stránek. Spisovatelka rozhodně umí psát. Celkově je kniha pojatá na takové to přemýšlení nad životem, nad tím, jak naše rozhodnutí ovlivní ostatní. Jak jeden den, může všechno změnit, jak jedno rozhodnutí vás může dovést úplně někam jinam. Pro mě je tohle přemýšlení nad životem opravdu až takové děsivé.

"Nikdy nešlo o to, zachránit můj život. 
Nebo alespoň ne tak, jak jsem myslela."

Když mi někdo řekne, hledej v tom ten podtext, většinou se tomu pousměji. V tomto příběhu mi ale moc do smíchu nebylo. Hrozně se mi tu líbilo hledat ten podtext, to zamýšlení se nad jednotlivými větami, nad jednotlivými moudry. Hledat v tom ten smysl, tu logiku, tu pravdu. Tato kniha ve mě rozhodně zanechala spoustu rozporuplných pocitů, že v konečné fázi ani nevím, co si o celém tom příběhu myslet. Rozhodně musím uznat, že Lauren Oliver dokáže čtenáře zaujmout!

 
* zdroj anotace a obálky - Cooboo.cz
* zdroj informací o autorce - cbdb.cz 

5 komentářů:

  1. Hezká recenze! Chvíli před koncem si chci už nějaký ten pátek přečíst. Doufám, že ji jednou budu mít v knihovně- vypadá skvěle. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na toto sa chystám, kniha vyzerá úžasne 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně jak říkáš - na Chvíli před koncem se chystám už vážně dlouhou dobu, ale pořád se nemůžu dokopat k tomu, abych si ji koupila nebo od někoho půjčila. :D Doufám, že se k ní konečně někdy v nejbližší době dostanu, protože ji všichni docela vychvalují... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle je perfektní knížka s perfektní českou obálkou... Klidně bych si ji přečetla zase :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle je kniha s velkým K, opravdu... Četla jsem a také jsem dávala 5 hvezdiček z pěti. Patří mezi mé nejoblíbenější knihy a všem ji doporučuji :). No a ta česká obálka! Prostě úžasné :)

    OdpovědětVymazat