neděle 31. března 2013

Recenze: Espressologie


Kniha : Espressologie
Autorka : Kristina Springerová
Počet stran : 192
Vazba : Hardback
Vydáno : 2012/10
Nakladatelství : CooBoo


Sedmnáctiletá studentka Jane si přivydělává v malé kavárně jako baristka a časem vytvoří teorii, podle níž se charakter lidí pozná dle jejich oblíbené kávy. I jí samotné to přijde jako trochu bláznivý nápad, ale jen do doby, než dá dohromady několik párů, kterým to pak úžasně klape. V tu chvíli se z ní stává espressologická hvězda, k níž si chodí pro radu a rande lidé z celého města. Ale dokáže Jane najít životní lásku i pro sebe, nebo bude jediná, komu se štěstí vyhne?



*******
 Dejte si latte s příchutí lásky
První pohled, aneb mé očekávání
Když jsem se poprvé o knížce dozvěděla, ihned mě svojí anotací zaujala. Tak nějak mě hned prolétlo hlavou, že by to mohlo být něco jako knížka Polibek pro Annu, kterou naprosto zbožňuji. Příběh, kde hlavní roli hraje káva, zněl prostě lákavě...

 
Obálka, aneb co je hned po příběhu na knize to nejdůležitější  
Espressologie má rozhodně velice pěknou obálku a na příběh uvnitř i hodně lákavou obálku, pro milovníky kávy zkrátka to pravé.
 

Knižní trailer 
Vzhůru k příběhu, aneb o čem kniha vůbec je   
Espressologie - už název knížky zní velice zajímavě. Hlavní hrdinka Jane si přivydělává v kavárně jako baristka. Z ničeho nic si začne poznamenávat, jaký typ člověka si objednává jakou kávu. Najednou jí bleskne hlavou myšlenka, při které spojí dva lidi, kteří se podle kávy, kterou mají rádi, podle ní k sobě hodí. Daným osobám sjedná rande a skutečně, parádně si sednou. Z Jane se tedy stává známá espressoložka a z kavárny, kde pracuje, se stává oblíbené místo pro nezadané. Postupem času, kdy dá dohromady pár desítek dvojic, se zdá, že Janina teorie kávy opravdu funguje...
Knížka se mi četla moc dobře. Děj krásně plynul, příběh se nikde zbytečně dlouho nezdržel. Od začátku, co jsem se o knížce dozvěděla, jsem ale čekala něco jako Polibek pro Annu a to byla trochu chyba. Bohužel, kniha nesplnila zrovna moje očekávání, zkrátka přišla mi taková jednoduší a trošku sušší. Hlavní téma příběhu je rozhodně zajímavé a upřímně i já, co kávám zrovna neholduju, jsem občas na nějakou dostala chuť, ale zkrátka si myslím, že příběh mohl být ještě více rozvinutější. Na druhou stranu ale tato kniha není rozhodně žádný propadák a podobně. Jen jsem zkrátka od knížky čekala víc, ve zkutečnosti to ale právě že dopadlo krapet jinak. 



Děj nebyl zrovna moc nepředvídatelný, na druhou stranu byl docela takový milý. Bohužel tak nějak od druhé třetiny knížky víte, jak to dopadne, což mě trochu mrzelo. Chování jednotlivých postav mi přišlo někdy taky trochu zvláštní, ale to mi zas až tak nevadilo. Hlavní hrdinka Jane mi sedla tak nějak průměrně, její talent se mi moc líbil, ale její chování mi občas nesedělo. 

I když knížka naplno nesplnila moje očekávání, určitě má ale něco do sebe. Svým odlišným tématem dokáže rozhodně upoutat. Celý příběh se soustředí pouze na Jane jakožto espressoložku, dalo by se říci že jinak příběh nikam dějově neodbočí. Na to, že pro mě kniha byla taková jednodušeji napsaná, uměl se do děje člověk začíst a pomalu si připadal jako by byl součástí příběhu samotného. Zkrátka, i když mě knížka krapet zklamala a délka knihy tomu taky moc nepomohla, rozhodně se při čtení knížky nenudíte a do příběhu se krásně vžijete.

Shrnutě
Pokud hledáte takovou menší oddechouvou knížku, Espressologie je pro vás to pravé. Knížka má sice lehší formu, na druhou stranu její téma zní víc než jen lákavě. Pokud si chcete odpočinout od nadpřirozena a zároveň hledáte nějakou tu romantiku, tato knížka je přesně váš šálek čaje... nebo kávy??  



 * zdroj anotace a obálky - cooboo.cz
* zdroj doplňujích obrázků - google.cz 

3 komentáře:

  1. Espressologii si chci velice přečíst! Mám chuť na něco oddechového... :) Moc hezká recenze!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už teď mám chuť na kávu .. a to ji normálně nesnáším :) Oddechovky mám celkem hodně ráda. Vždy je příjemném si oddechnout od té spousty učení. Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu by som chcela, už dlho ma láka, možno sa k nej aj za chvilu dostanem, takže sa teším 8)

    OdpovědětVymazat