sobota 11. února 2012

Recenze : Poslední píseň - Nicholas Sparks

Autorka : Nicholas Sparks
Počet stran : 376
Vydáno : 2010/07
Nakladatelství : Ikar

Život vzpurné sedmnáctileté Ronnie se obrátí vzhůru nohama, když musí odjet na letní prázdniny za svým otcem do ospalého městečka u moře. Na městské pouti se Ronnie seznámí s výstřední dívkou Blaze, která by mohla být skvělou kamarádkou nebýt jejího násilnického kluka Marcuse, a potká pohledného Willa. Ronnie ho považuje za hloupého frajírka, ale brzy bude muset svůj názor změnit. Ostatně o těchhle prázdninách na ni čeká krom velké první lásky i mnohem větší a osudovější překvapení. Na konci léta bude Ronnie dospělejší, moudřejší, o trochu smutnější a – zamilovaná.

Přečteno za 4. dny.

Můj dojem : Jak sem se vlastně k této knize dostala? Nedávno jsem na internetu projížděla filmografie jednotlivých herců, které mám ráda a narazila právě na tuto filmové zpracování knihy. Hned jsem koukla na trailer a docela se mi to zalíbilo. Hned na to jsem se podívala na film a ten se mi jak jinak než zalíbil :D. Musím přiznat, že mám moc ráda romantické filmy, takže myslím, že tento film je pro mě to pravé :D. Kdo alespoň trochu zná příběh ví, že ale nekončí zrovna HAPPY ENDEM, kterým končí většina romantických příběhů. I přes to mě některé okamžiky docela pobavily a docela jsem se při filmu i nasmála, ale na konci jsem si i zaplakala... 



Herecké obsazení filmu je taky docela pěkné: Miley Cyrus (Veronika "Ronnie" Millerová), Greg Kinnear (Steve Miller), Bobby Coleman (Jonah Miller), Liam Hemsworth (Will Blakelee),...


A proto jsem byla hrozně ráda, když jsem v obchodě narazila na tuto knihu, protože si myslím, že u většiny filmů je kniha prostě lepší. Co si budeme povídat, je toho tam víc, většinou i děj podrobněji vysvětlený a máme možnost nahlédnout do pocitů a myšlenek postav, což mám osobně hrozně ráda. Z této kniha jsem měla zkrátka od začátku dobrý pocit a hrozně jsem se těšila, až si ji přečtu. Musím uznat, že se spisovateli opravdu moc povedla (pokud vůbec netušíte kdo je spisovatel Nicholas Sparks koukněte zde). Kniha mě rozhodně nezklamala.


Kniha je psaná ve třetí osobě,  dá se říct ze čtyř úhlů pohledu - Ronnie, Steve, Marcus a Will. Kniha začíná přítomností, kdy Ronnie začíná své matce vyprávět, co všechno v létě zažila - své omyly, chyby, ale i šťastné chvíle na které nikdy nezapomene ...

.... Ronnie je sedmnáctiletá dívka, která si nepřeje nic jiného než strávit prázdniny se svými kamarády v New Yorku. Tyto plány jsou ale zničeny. Je donucela strávit se svým mladším bratrem Jonahem prázdniny s otcem, z čehož není vůbec nadšená. Ze začátku knihy mi bylo Steve, otce Ronnie a Jonaha, docela líto, protože se k němu Ronnie chovala velice hrubě.



To se ale nadá říct o Jonahovi, který si celé léto se Stevem užil. Podnikali spolu různé výlety a dobrodružství a také otci Jonah pomáhal dokončit vytrážové okno z kostela, které se při pořáru rozbilo.




 
Ronnie potkala Willa - hráče volejbalu, mechanika a dobrovolníka v akváriu v jedné osobě. Poprvé se potkali při nešťastné náhodě:D a poté na sebe tak nějak každou chvilku náhodou narazili. Willovi se Ronnie zalíbila hned na poprvé, ale Ronnie to trvalo trochu déle.  Řekla bych, že si z něho ze začátku dokonce dělala i srandu.

V některých okamžicích jsem s Ronnie zvláště s jejími slovy a názory moc nesouhlasila. Myslím si, že hlavně ohledně Willa a ze začátku i Steva, jednala velice unáhleně. Spoustakrát na ně vyloženě ječela nesmysly a pak musela uznat, že se mýlila a bylo jí to líto. Osobně, kdybych byla na místě jednoho z nich, asi bych so nevydržela a musela bych se přemáhat, abych na ni nekřičela:D... Léto pomalu končí a Ronnie má strach, co se s ní a Willem stane, až skončí léto, protože ona odjede do New Yorku a od nastoupí na Vanderbiltskou univerzitu a oba si kladou otázku. Může jejich vztah vydržet?
  
Ronnie si také najde novou kamarádu Galadriel, která si nechává říkat Blaze, se kterou si docela rozumí, ale poté, co Marcusovi, příteli Blaze, se nepodaří zaujmout Ronnie, tak jak by chtěl, donutí Marcus Blaze k věcem, které můžou nejednomu člověku zkazit celý život..



Ze strachu, který měla Roniie na začátku - co bude celé léto dělat u otce, se nakonec vyklube léto plné dobrozdružství. Například se společně budou starat o hnízdo želvy, budou hrát lhací poker a spostu jiných věcí,..



  
Tyto prázdniny Ronnie celkově změnily celý život - hlavně náhled na něj a celkově změnily i ji samotnou. Nakonec dokonce překoná svoji averzi z klavíru a rozhodne se nastoupit na Julliard a pokračovat v tom, co by chtěl její otec, aby dělala. Ale co Will a co jejich vztah, po tom co odjel na Vanberbilt a poté co ho Ronnie obvinila z něčeho, čeho nakonec stejně litovala a ukázalo se, že to bylo zbytečné? Přečtěte si knížku a sami uvidíte :D!


 Trailer k filmu :







4 komentáře:

  1. Na tuto recenzi jsem se moc těšila!! (mimochodem je úžasná a krásně dlouhá, perfektně se čte :-)).
    Jsi HROZNĚ moc sympatická a hlavně jsi má krevní skupina :D knížku jsem nečetla, ale HROZNĚ BYCH CHTĚLA. Film jsem viděla a líbil se mi moc ( i když jsem na konci brečela jak želva!!). Hlavní hrdiny (herce) miluju (hlavně Liama, že :-D).
    Zkrátka miluju tvůj blog a strašně moc se tším na recenzi na VA. Jsem zvědavá na tvůj názor!!
    Tato recenze je opravdu skvělá. Moc moc dobře se mi četla :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju moc:D. Ani nevíš, jakou si mi udělala radost, že se ti líbí:D...Jinak, nevím, kdy se k recenzi na VA dostanu, nemám teď na čtení zrovna moc času:-(. Zatím:D. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-))
      Opravdu moc mám ráda jak tvůj blog, tak i recenze ;-)

      Vymazat
  3. Knihu jsem nedávno dočetla a moc se mi líbila. Už dlouho mě lákala v knihovně tak nezbývalo než si ji půjčit. Na to, že na obálce té knihy byla Miley (tu já moc nemusím) jsem si zanedlouho zvykla a vůbec mi nevadila. Někdy přemýšlím, že obal knihy by na vás měl udělat dojem, ale pro tuto knihu to neplatí. Knížka je velmi dojemná a ne jednou mi tekly slzy. Rozhodně můžu doporučit všem. Zrovna se chci podívat na film, abych to porovnala.
    Mimochodem pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat