neděle 12. února 2012

Recenze: Upíří deníky 3 - Zášť


Série : 3. díl - Upíří deníky
Autorka : L. J. Smith
Počet stran : 240
Vydáno : 2010/01
Nakladatelství : Fragment

"...Děsivá síla plná zášti napadla naše město. Touží všechny zahubit a pít jejich krev. Dokáží se Damon se Stefanem smířit a bojovat bok po boku proti něčemu ještě hrozivějšímu, než jsou oni sami? A dokážu to já?"  
 
Elena si pomalu zvyká na důsledky svých rozhodnutí. Její oddanost ke Stefanovi ji přetvořila v to, čeho se vždycky tolik bála, ale po čem současně stále touží. Když se však ve městě objeví lovec upírů rozhodnutý vyčistit město od nemrtvých škůdců, z lovců se stanou kořisti. Stefan, Elena a Damon navíc musí spolupracovat, aby vypátrali zlo, které přivádí Fell´s Church zpět k jeho tajemným kořenům.

Přečteno za 1. den.

(Upozornění: Pokud jste nečetli předchozí díly, nedoporučuji, abyste pokračovali ve čtení následující recenze)

Můj dojem: Další díl Upířích deníků. Co říct, snad jen to, že se příběh vyvíjí dál, vyjasňuje nám spoustu věcí a ukazuje spoustu lidí v novém světle. Z knihy mám smíšené pocity. Hlavně začátek byl docela .. no zkrátka měla jsem co dělat, abych na Elenu nezačala křičet :D. Nedá se říct, že by se mi tento díl obzvlášť líbil, zkrátka jsem čekala něco trošku jiného. Ale příběh se upírá úplně jiným směrem, než jsem čekala a dá se říct i doufala. O upířích denících jako knize jsem vlastně začala přemýšlet až po tom, co jsem si oblíbila seriál, který mám hrozně ráda. A nějak jsem toho od knich čekala hodně, ale v tomto díle se toho stalo tolik odlišného od seriálu, že si myslím, že se to už jen tak nespraví. Nemůžu za to, ale prostě vždycky budu porovnávat seriál s knížkou. Zatím seriál vyhrává:D. Zase nechci knihu úplně odsuzovat, špatná rozhodně není a musím přiznat, že jsem se do ní docela začetla. Taky to vypovídá o tom, že jsem ji přečetla za den:D.


Vím, že nemám vyloženě prozrazovat děj, ale nevím, jak to u téhle knížky půjde, ale zkusím to:D. Takže jako obvykle kniha začíná poslední větou z předchozího dílu. Dále to pokračuje docela zajímavě (děj, kdy jsem chtěla na Elenu křičet:D). 

Ještě něž se dotanu k úplnému ději. Na internetu jsem si všimla docela zajímavé věci, která mě docela rozesmála - Do jakého teamu patříte? Delena nebo Stelena? A musím říct, že mi tato otázka nedala spát:D. Asi si řeknete proč, ale (zase musím myslet na seriál:D) zkrátka nedokážu odpovědět tak na jisto. Stejně myslím, že spíše patřím do teamu Stelena, zkrátka se mi hrozně líbilo, a teď mluvím spíš o seriálu, doby, kdy byla Elena se Stefanem a Damon byl ten zlej. Neříkám, že Damonovi to s Elenou nesluší (pokud sledujete seriál tak víte o čem mluvím, ikdyž teď se tam děje tolik věcí,..), ale co by pak dělal Stefan? Zkrátka si myslím, že by to nebylo vůči němu fér, ale uvidíme... Co si myslíte vy?


Nějak jsem se rozepsala. Asi proto, že se mi k příběhu moc nechce a snažím se tomu vyhnout:-)). Takže,... Předchozí kniha končila tak, že Stefan s Damonem začali bojovat a Elena vstoupila na mýtinu. Proč bojovali? Protože Stefan byl přesvědčený, že Damon může za to, že je Elena mrtvá, ale my víme, že mrtvá rozhodně no svým způsobem sice ano, ale mrtvá vyloženě nebyla. To co po jejím příchodu následovalo Damona i Stefana ohromilo. Zaprvé z Eleny, jak se dalo z posledního dílu předpokládat, se stala upírka a k tomu se začala chovat velice divně - zaútočila na Stefana, tím bránila Damona a k tomu Damonivi řekla, že ho miluje. Chápete to? Já ne :D. To se ale po několika dnech spravilo - poté co se najedla a vyspala. Jenže je tu menší problém. Celé městečko včetně přátelů Eleny Bonnii i Meredith a tety Judith, si myslí, že je Elena mrtvá....

Teď už jen tak povrchově... Nakonec jsou Boniie, Meredith a Matt zasvěceni do tajemství ohledně upírů a společně s Damonem, Stefanem a Elenou a také s Alaricem se vydávají hledat mocné Síly, které na městečko zaútočily. Teď něco ohledně Alarica. Do městečka totiž rozhodně nepřijel jako učitel... 

Na hledání mocných sil má asi největší zásluhu Bonnie, která se rozhodne přijmout své nadání a slíbí, že ho bude dál vyvíjet. Takže původce Sil je nakonec objeven a dá se říct, že i za nějakou cenu zničen- zkrátka se tento boj bez oběti neobejde.... Na koho jsem byla v tomto dílu pyšná byl Damon, který si mohl zachránit život, tím by ale zradil Stefana a Elenu. Nakonec se ale rozhodl správně - což mě potěšilo :D.


Co v této knize chybí, jsou vlastně Stefanovo nebo Damonovo vzpomínky na jejich život v Itálii, které se ale dají oželet:D Myslím, že v tomto dílu je toho až až z historie... Kniha končí velice smutně. Nevím, zkrátka jsem ke konci pořád doufala že se ještě něco stane a dopadne to dobře, ale nestalo... Kniha končí zápiskem Bonnie, která shrnuje poslední události - co se jak vyvíjelo, jak na neštěstí, které se stalo, reagovali lidé, a co poslední dobou prožívali Stefan a Damon,...

Co z toho všeho plyne? Že si určitě nenechám ujít další díl, protože jsem zvědavá, jak to bude pokračovat... Jak si to teď tak pročítám, musím uznat, že jsem se nakonec docela rozepsala :D.

2 komentáře: