neděle 19. února 2012

Recenze: Upíří deníky 4 - Temné shledání

Série : Upíří deníky
Díl: 4. 
Autorka : L. J. Smith
Počet stran : 272
Vydáno : 2010/01
Nakladatelství : Fragment
 
"…snažím se předat poselství na záchranu našeho městečka, ale sama to nedokážu. Má existence je ohrožena, tak hledám pomoc v záhrobí. Dokážu se vykoupit ze spárů věčného temna?" 

Elena se snaží varovat přátele, že jim všem hrozí nebezpečí, ale před tragédií, která se má ve Fell´s Church odehrát, je sama zachránit nedokáže. Když se díky zvratu událostí znovu shledá se svou životní láskou, otevírá se před ní druhá šance prožít život, o jakém vždycky snila.



Můj dojem : Pokračování série Upíří deníky. Zkrátka, tento díl, stejně tak jako díly přechozí, není náročný. Sice je napsané, že je pro čtenáře od 15. let, ale myslím si, že to od těch 15. let je zbytečné. Je to.., nevím, jak to vyloženě vyjádřit, kniha, kterou si člověk přečte ve chvílích, kdy je unavený - zkrátka kniha je nenáročná na přemýšlení a čtení. Nevím, jestli to úplně vyzní tak, jak bych chtěla:). Přesto jsem ráda, že jsem si tento díl přečetla. Jinak, kniha je jak jinak než psaná ve třetí osobě, ale tentokrát spíše z pohledu Bonnie.

Teď už k samotnému ději. Uběhlo několik měsíců od té doby, co Elena zemřela. Stefan s Damonem opustili Fell´s Church a vrátily se do Itálie do Florencie - Stefan rozhodnutý dodržet slib, který dal Eleně, než zemřela... Zdá se, jakoby lidé začali zapomínat na události, které se ve městě staly a vše se vrací do normálu. 

Kniha začíná narozeninovou oslavou, kterou se rozhodne uspořádat Caroline pro Meredith. Jenže oslava nesplní svá očekávání a stane se neštěstí. Že by náhoda? To asi ne. Zdá se, že do města zavítaly další neočekávané nebezpečně mocné Síly. Kdo to bude tentokrát:)? Ale nepředbíhejme. Bonnie totiž už dlouho pronásledují sny, ve kterých se jí zdá o Eleně, která jakoby jí chtěla zdělit něco důležitého, ale pokaždé se spolení mezi nimi přeruší. Proto při oslavě u Caroline se děvčata - Meredith, Bonnie, Sue a Vickie, rozhodnou vyzkoušet spiritistickou tabulku - chtějí navázat spojení s Elenou. Povede se jim to. Také se dozví nějaké informace, jenže je tu opět on, neznámý padouch, který nakonec vše překazí...

Sny, ve kterých se Bonnie zdá o Eleně nepřestávají a až jednoho dne Bonii dojde, že může udělat jen jednu věc... Společně s Mattem a Meredith provedou kouzlo, kterým přivolají Stefana, aby jim pomohl vypátrat, co se to ve městě vůbec děje. To znamená - Stefan a Damon jsou zpět ve Fell´s Church. Všichni mají obavy, co by mohl Damon provést, ale nakonec je docela užitečný...


V tomto díle se mi docela zalíbil Matt s Bonnie. Zezačátku byl Matt sice trošku mimo realitu, ale pak po rozhovoru se Stefane, je to opět starý dobrý Matt. Líbilo se mi, že i přes to, že Stefan Bonnie, Meredith a Matta docela slušně seřval, se na něho nevykašlali a šli mu pomoct- sice tajně, když se vydal na smluvené místo s odesílatelem dopisu, který mu přišel (poté následuje souboj)... Postava, která v díle chyběla je Alaric. Je někde v Rusku nebo co:).

Vypadá to, že Stefan možná tuší, co se ve městě děje. Jeho doměnky se také potvrdí, poté co si přečte pár deníkových zápisů Honorie Fellové v knihovně, kam se s Mattem vloupají. Společně s Meredith a Bonnie uspořádají past. A částečně se jim i povede. Dozví se alespoň pár užitečných informací, ale výměnou za něco....V tomto díle se setkáváme s nových nadpřirozeným druhem - vlkodlakem. A kdo by to tak jen mohl být? Přiznám se, že jsem docela čekala na ten okamžik, kdy se z něho konečně vlkodlak stane, protože mě docela zajímalo, jak až se to bude lišit od seriálu. A kniha nezklamala:). Ale ani slovo o seriálu :D... 

 
 Co se týče té nebezpečné síly, která terorizuje město, se přiznám, že jsem tušila, kdo za tím stojí:). A taky, kdo jiný by to tak mohl být? To co mě trošku zaráží byl ten závěřečný boj:). Stefan a on. Boj mezi dvěma upíry. Prohrávající Stefan na zemi, v tom přichází Damon... Zkrátka Damon se stal hrdinou dne, což mě hodně potěšilo : "Pracky pryč od mého bratra" :D. A jak tento souboj nakonec dopadl? To si domyslete:D. Jen doplním,  že to nebyl Damon, kdo nakonec celou situaci zachránil. Byl to někdo, koho byste na to ani netipovali:).  

 

Přiznám se, že jsem si říkala, že to přece nebude jen tak, aby se Elena nakonec nevrátila. Přece jen potom, co se zjevovala Bonnie ve snech, by neexistoval nějaký způsob, jak ji přivézt zpět k životu? To by snad ani nešlo:D... Z konce mám trošku rozpoluplný pocit. Sice díl skončil, jak jinak než dobře, ale přece jen, nevím..., uvidíme, jak se to vyvine v dalších dílech a já doufám, že se dočkám nějakého toho vysvětlení :)... 



Anotace a obrázek obálky: Fragment 
Doplňující obrázky: Google.cz

2 komentáře:

  1. Upíří deníky mám přečtené asi do šestého nebo sedmého dílu, nechci tedy napovídat, ale povím ti, nic se nevyřeší :DD.. Všechny díly končí neuzavřeně, mám z toho zvláštní pocit, taky plánuju napsat o Upířích denících recenzi, takže uvidíme, zda se s tebou v dalších dílech shodnu :))

    OdpovědětVymazat
  2. Takže jako Elena doopravdy umřela, jo?! No potěš... Teď ani nevím, jestli to chci číst dál... :(

    OdpovědětVymazat