sobota 11. srpna 2012

Po stopách spisovatelů ♠1


Je tu první díl tohoto nepravidelného "meme". V prvním příspěvku se podíváme na zoubek... !=)

Knihy Jane Austen jsou sice krapet jiný šálek od nadpřirozena, ale osobně mám romány od této autorky moc ráda. V tomto článku bych vám Jane Austen chtěla trochu přiblížit...



Jane Austen
Jane Austenová se narodila v hrabství Hampshire 16. prosince 1775 a vyrůstala v rodině se starší sestrou a šesti bratry. Zemřela 18. července 1817. Problémem se ukázalo být totiž chatrné zdraví. Dnes převládá domněnka, že snad trpěla Addisonovou chorobou (selhání nadledvinek). Pochována je v místní katedrále.

Na svou dobu získala kvalitní vzdělání a záhy začaly vznikat náčrty jejích budoucích slavných románů, jimiž se Austenová zařadila mezi dodnes nejčtenější autory klasické anglické literatury.


Austenová byla anglická spisovatelka, představitelka tzv. rodinného románu. Ve svých dílech obvykle zachycovala život venkovských vyšších vrstev. Hlavními postavami jejích děl bývají inteligentní, morálně silné hrdinky, které ostře kontrastují s pošetilostí svého okolí. Zajímavostí také je, že ženské hrdinky jsou v jejích příbězích proto, že si údajně nebyla zcela jistá, jak mezi sebou vlastně muži mluví, když není nablízku dáma.

I do not want people to be very agreeable, as it saves me the trouble of liking them a great deal.

Nechci, aby lidé byli velmi příjemní, protože se tak nemusím obtěžovat s tím, abych je měla hodně ráda.

Jane dostala nabídku k zasnoubení od mladého, bohatého muže, ale odmítla jej a zůstala jako její sestra Cass neprovdaná. Když jí bylo téměř dvacet let, seznámila se záhadným panem Lefroyem, se kterým prý měla prožít krátký románek. O jeho existenci se veřejnost dozvěděla až po její smrti a smrti sestry. Víme o nějakém vztahu pouze z dopisů adresovaných její sestře Cassandře. Jestli se jednalo o pouhý flirt nebo o osudovou lásku, která ji poznamenala a dodala jí inspiraci k jejím největším dílům, není známo.  


Díla
Asi Austenové nejznámější dílo, které by podle mě měl znát každý, je Pýcha a předsudek. Zajímavostí je, že první věta tohoto románu je jedním z nejslavnějších úvodů knihy v anglické literatuře vůbec: „It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.“ („Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky).

Hlavními postavami románu jsou slečna Elizabeth Bennetová (patrně zosobnění autorky) a pan Darcy. Pýcha a předsudek byl ale také několikrát zfilmován. Nejznámější je asi film, kdy hlavní role představují Keira Knightley a Matthew MacFadyen. Osobně mám ale také moc ráda Pýchu a předsudek jako seriál, kde v hlavní roli hrají Colin Firth a Jennifer Ehle. 

Další kniha Austenové je román, který byl její první publikovanou knihou - Rozum a cit. I v této knize najdeme hlavní hrdinky mezi které patří sestry Elinor a Mariana. Tento román se dočkal taky několika zpracování. Nejznámější je stejnojmenná filmová adaptace z roku 1995, kdy se v hlavních rolích objevili jako Mariana Kate Winsletová, jako Elinor Emma Thompsonová, která byla zároveň i autorkou scénáře, dále také Hugh Grant a Alan Rickman. Film získal řadu ocenění, mj. i Oscara za nejlepší scénář. 

Mansfildské panství patří mezi další romány této spisovatelky. Byl vydán jako autorčin třetí v pořadí. Stejně jako ostatní autorčiny romány byl vydán anonymně. Mansfieldské panství patří k nejkontroverznějším dílům autorky v tom ohledu, že pro mnohé je to nejpodařenější kniha od Austenové, zatímco jiní jí nemohou přijít na chuť.

Hlavní hrdinka Fanny Priceová se totiž v ničem nepodobá jiným hrdinkám autorky. Je velmi stydlivá, tichá, nenápadná a postrádá sebedůvěru. Pochází z velmi chudé rodiny, což vynikne zejména při srovnání z prostředími, ve kterých vyrůstaly hlavní hrdinky ostatních románů Jane Austenové. Vždy se nakonec ukáže, že má pravdu, což může působit znepokojivě až nesympaticky. I autorčina vlastní matka označila tuto knižní postavu za příliš fádní a tak nějak nemastnou neslanou. I tento román má své filmové zpracování.

Mezi další známé knihy Austenové patří Emma, Northangerské opatství, Anna Elliotová a Lady Susan -novela v dopisech.


Jane Austen a já
Osobně jsem od Austenové četla Pýchu a předsudek, Rozum a cit, Mansfildské panství a Emmu. V budoucnu bych si chtěla ale určitě přečíst všechna její díla. Pýchu a předsudek a Emmu mám asi nejraději. U Emmy mám moc ráda i filmové zpracování, kdy v hlavní roli hrají Gwyneth Paltrow a Jeremy Northam.

O životě Jane Austenové byly také natočeny filmy. Nejznámejší je zřejmě Vášeň a cit s Anne Hathawayovou a Jamesem McAvoyem v hlavní roli.


                                              Ellie


Některé informace čerpány z Wikipedia.cz a z fdb.cz. 
Zdroj doplňujících obrázků - Google.com

3 komentáře:

  1. Já jsem Jane Austenovou poznala právě díky filmu Emma s roku 1996, šmarja, to mi bylo 8!. A pak jsem zjistila, že dokonce maminka má i knížku. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek :) Jane Austenovou mám hrozně ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek a skvělý nápad :)
    Já jsem zatím od Jane nic nečetla :)

    OdpovědětVymazat