neděle 19. srpna 2012

Recenze: Démon z Hex Hall


Kniha : Démon z Hex Hall
Série Hex Hall
Díl : 2.
Autorka : Rachel Hawkins
Počet stran : 248
Vazba : Hardback
Vydáno : 2012/07
Nakladatelství : Knižní klub

Sophie Mercerová si myslela, že je čarodějka. Proto byla ostatně poslána do Hex Hall, nápravného zařízení pro delikventy Prodigia, tedy čarodějky, kouzelníky, víly a podobné bytosti. To si ale myslela ale ještě předtím, než zjistila, kdože je vlastně její otec, a že Archer Cross patří k L´Occhio di Dio, které se snaží Prodigia vyhladit z povrchu zemského – a namísto dalšího polibku mu tak musela vrazit jednu pěstí. Že je čarodějnice si myslela do chvíle, než se ukázalo, že je démon. Velká moc však sebou přináší i velká riziko, a než vystavovat nebezpečí své blízké, bude možná lepší se jí zbavit... Co ale dělat, když se ukáže, že i její nové kamarádky jsou démoni a svou sílu rozhodně neplánují použít k žádným bohulibým účelům? Do toho se o Sophii začne zajímat L´Occhio di Dio, a koho jiného za Sophií poslat než Archera. Ještě štěstí, že k němu Sophie už nic necítí. Nebo ano?



*******

První pohled, aneb mé očekávání
Na Démona jsem se moc těšila. První díl jsem si zamilovala, takže jsem se vydání pokračování nemohla dočkat a byla na tuto knihu hodně zvědavá. Podle anotace vypadal příběh opravdu slibně.

Obálka, aneb co je hned po příběhu na knize to nejdůležitější
Obálka u tohoto dílu Hex Hall je opravdu moc pěkná. Hrozně dobře působí a myslím si, že pokud ji v knihkupectví jen tak letmo zahlédnete, nedá vám to, a prostě si ji budete chtít prohlédnout!
 
Něco málo o spisovatelce, aneb kdo má tuto knihu vůbec na svědomí
Rachel Hawkinsová vystudovala angličtinu na Auburn University a pracovala jako učitelka, dokud se nestala spisovatelkou na plný úvazek. Je autorkou trilogie Hex Hall (Hex Hall, Demonglass a Spellbound). Rachel žije v Alabamě s manželem a dvěma dětmi.

Vzhůru k příběhu, aneb o čem kniha vůbec je
Sophie se rozhodla podstoupit Odebrání svým schopností. Rozhodla se tak poté, co zjistila, že není čarodějkou, ale démonem. Tento osud si vybrala také poté, co byla svědkem toho, co démoní síla a sám démon dokáže. Pevně si za svým rozhodnutím stála...

Kniha nás vrátí do děje asi půl roku po konci prvního dílu. Nebojte se, že by jste o něco přišli. Sophie nás ihned uvede do obrazu. Za ten půlrok se toho stalo docela málo. Poté co se otec dověděl, že jeho dcera chce podstoupit rituál Odebrání, vzkázal, že Hex Hall a svoji dceru navštíví. Jenže od té doby uplynula půlka roku a otec stále nikde. Matka Sophie, která chtěla společně se svou dcerou na svého manžela počkat, nakonec ve škole zůstala. 

Jednoho krásného dne, se ale konečně ukáže ta osoba, kterou Sophie vídala jen na fotce. A děj nabírá rychlý spád. Sophie se od otce dozví plno věcí, které jí skoro až vyrazí dech. Jak se také ukáže otec Sophie James nesouhlasí s tím, aby jeho dcera podstoupila Odebrání. Navrhne jí, aby s ním strávila nějakou dobu v Anglii a vše si ještě pořádně promyslela. Sophie souhlasí, ale bez Jenny nikam nejede. 

Z Hex Hall nakonec odputují Sophie, Jenna a Cal. O Calovi v prvním díle nebylo řečeno moc věcí. Děj se na něho vlastně vůbec nijak nesoustředil. Na začátku knihy to vypadalo, že bychom mohli konečně dostat více Cala, naneštěstí se tento sen ale bohužel zas až tak nesplní, ale rozhodně ho je v tomto díle více!

Sophie začíná o svém rozhodnutí podstoupit Odebrání váhat poté, co jí její otec ukáže výhody jejího nadání. Sophie a její otec nejsou jediní svého druhu. V Anglii Sophie potká totiž další dva démony - Nicka a Daisy. Nemá z nich ale zrovna moc dobrý pocit.

Příběh byl svým způsobem rozhodně napínavý, hlavně co se týče zjištění, že na jednom místě, kde byste to ani nečekali, se vytváří démoni. Kdo za tím stojí? A hlavně proč by někdo vytvářel něco tak nebezpečného? Akčnost v příběhu také nechybí. Hlavně ke konci to je rozhodně zajímavé. A co teprve ten konec?

Je načase zmínit také toho, na koho si Sophie zakazuje myslet. Ano, Archer. Nemusíte mít strach, v tomto pokračování ho je dost a dost. Také se dozvíme něco z jeho historie, což je rozhodně zajímavé.

Shrnutí
Do této knihy jsem se stejně jako do předešlého prvního dílu prostě zamilovala. Zbožňuju vtipné scény a taky jich bylo opravdu hodně. Nebyla by to Sophie, kdyby vždy neměla na všechno schovanou nějakou tu sarkastickou poznámku! Čekala jsem, že se autorka také trochu více zaměří na Cala. To mě bohužel zklamalo, protože v knize skoro nebyl. 
Na druhou stranu je bod pro knihu v tom, že tu není takový ten trojúhelník. Ano, možná že náznaky jsou, ale ve výsledku je naprosto jasné, kdo je pro Sophie ten nejdůležitější. K neštěstí toho druhého =(. Na další díl Bitva o Hex Hall se už moc těším. Rozhodně mě zajímá, jak tato série skončí!


* zdroj anotace a obáky - bux.cz
* zdroj doplňujích obrázků - deviantart.com
* zdroj doplňujících informací o autorce - databazeknih.cz


 

6 komentářů:

  1. Na Démona se moc těším. :) První díl se mi až nečekaně moc líbil a dost mě zajímá, jak to bude pokračovat. Takže co nejdřív vyrážím do knihkupectví, než vyjde další díl (což je bez pár dnů už za měsíc!!). :D Mimo to, povedená recenze, ale asi tě zabiju za ty zůzné náznaky. :D Nutně si to potřebuju přečíst! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že se ti bude Démon líbit! :DD ... Mimochodem, doufám, že to s tím zabitím nemyslíš zas až tak vážně :))))

      Vymazat
  2. Na knihu se už dlouho těším, po přečtení tvé recenze se těším ještě víc!!! Už se opravdu nemůžu dočkat, až si knihu koupím. Jen doufám, že se tak stane brzo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že tě Démon nezklame a že si čtení užiješ stejně jako já! =DD

      Vymazat
  3. ja sa velmi teším na Démona 8) už ho chcem mať v ruke! 8)

    OdpovědětVymazat