úterý 21. srpna 2012

Recenze: Drakie


Kniha : Drakie
Série : Drakie
Díl : 1.
Autorka : Sophie Jordan
Počet stran : 296
Vazba : Hardback
Vydáno : 2012/08
Nakladatelství : CooBoo

Jacinda od malička žije s cejchem výjimečnosti a ví, že každý její krok je sledován. Touží ale po svobodě rozhodovat se sama za sebe. Když poruší nejposvátnější zásadu svého druhu, skoro za to zaplatí životem. Zachrání ji krásný cizinec, který byl poslán, aby lovil takové, jako je ona, potomky draků, kteří na sebe dokážou vzít lidskou podobu.
Jacindina rodina je nucena uchýlit se do světa smrtelníků, kterému není lehké se přizpůsobit. Jediným světlem je pro Jacindu Will, který v ní rozdmýchává její dračí podstatu. Cítí k němu neodolatelnou přitažlivost, ale přitom zná jeho temné tajemství. On a jeho rodina jsou lovci. Za každou cenu by se mu měla vyhýbat. Tak málo stačí, aby se z ní navždy stal člověk!

********

První pohled, aneb mé očekávání
Ani snad nemůžu přesně popsat jak jsem se na Drakie těšila! Zkrátka vyšla a hned musela být moje! =)

Obálka, aneb co je hned po příběhu na knize to nejdůležitější
Úžasná, kouzelná, skvělá,..! Snad jinak ani nejde shrnout můj názor o obálce Drakie.

Něco málo o spisovatelce, aneb kdo má tuto knihu vůbec na svědomí
Sophie Jordan vyrostla v hornaté krajině Texasu, kde fantazírovala o dracích, válečnících, královnách a princeznách. Sophie je bývalá středoškolská učitelka angličtiny, ale také autorka bestsellerů dle New York Times a USA Today. Nyní žije v Houstonu se svou rodinou. Když nepíše, tráví svůj čas rozebíráním děje s kýmkoli, kdo je ochotný poslouchat. Sophie také píše paranormální romance pod názvem Sharie Kohler.

Vzhůru k příběhu, aneb o čem kniha vůbec je
Draci už dávnou vymřeli. Teď jsou na řadě draki a drakie. Potomci draků. Ti, kteří v sobě skrývají své druhé já. Skrývají nebezpečné a na druhou stranu ohromně skvělé tajemství. Žijí izolovaně před zbytkem civilizace ve vlhkém, mlhou pokrytém prostředí, které se snaží uchránit před okolním světem a hlavně před zraky jejich nepřátelů - lovců.

Populace drakií a drakiů se dělí podle svého vrozeného nadání, například vodní drakie, destruktor, viziokryptéra anebo taky ti nejsilnější z rodu - onyxové. To ale nejvzácnější nadání má hlavní hrdinka Jacinda. Pro ni její nadání ale vůbec není prima. Má totiž nadání, které se v jejím kmeni neobjevilo už po několika set let. Díky tomu se vedení kmene rozhodlo, že nad jejím osudem budou rozhodovat oni!

Situace se bohužel vyvine tak, že matka Jacindy je nucena rozhodnout, že společně s Jacindou a její sestrou Tamrou opustí kmen. Přitom je Jacindě naprosto jasné, že v normálním prostředí mezi lidmi nemůže její drakie vydržet dlouho a že brzo začne chřadnout. Ve své matce a ani ve své sestře ale nemůže hledat pochopení. Ani jedna z nich totiž svoji drakii nemá. Matka ji už před lety v sobě tak potlačila, že nakonec její drakie zemřela. U Tamry se drakie nikdy neprojevila. Jacinda ví, jaké s ní má matka plány, ale jak později vyjde najevo, nezná všechny důvody, které ji k tomuto drsnému rozhodnutí vedly...

Matka Jacindy se společně se svými dcerami usadí. Jacinda s Tamrou začnou chodit do školy. Pro Tamru je to splněný svět, protože konečně cítí, že se už vše netočí jen kolem Jacindy, ale že i ona je konečně ve svém živlu. Díky svému nadání byla Jacinda v kmeni hodně, zda to jde říct, upřednostňována. Vůbec o to ale nestála. Byl jí totiž i vybrán budoucí partner, jeden z onyxů - Cassian. Bohužel k němu vždy cítila pouze jen přátelské pouto. Nic víc.

V novém prostředí na nové škole je to pro Jacindu těžké. Její drakie se neustále probouzí. Nastává mnoho vnitřních bojů o to, aby neprozradila, co je doopravdy zač. Těžkou zkoušku pro ni ale začne představovat někdo, s kým se už jednou setkala. Někdo, kdo jí zachránil život, když byla zahnána jako drakie do kouta. Někdo, jehož přítomnost je pro drakie Jacindy  naprosto potřebná. Jak později zjišťuje, jeho přítomnost udržuje její drakie živou.

Jacindu stojí hodně námahy, aby Willovi neprozradila svým náhlým chováním a svojí změnou osobnosti díky svému nadání, kdo doopravdy je. Will se v životě Jacindy stává nenahraditelným a potřebným, na druhou stranu Jacinda ale moc dobře ví, jak blízko je skutečnému nebezpečí. Willova rodina má totiž zvláštní koníček a zálibu...

Je zajímavé sledovat jak Jacinda na začátku hodlá Willa využít k tomu, aby její drakie neuchřadla. Z jeho strany jsou ale city naprosto čisté a jasné. Jen Jacindě chvilku trvá než jí dojde, že Willa potřebuje po každé stránce. Láska na sebe nenechá dlouho čekat, jenže co všechna ta tajemství?

V příběhu rozhodně hrají roli i Willovi bratranci Xander a Angus. Jacinda se od nich snaží držet co nejdál, jenže někdy to není zas až tak daleko jak by si přála. Pak jsou tu dívky toužící po pozornosti Willia, které dají Jacindě taky docela zabrat. Naštěstí si ale poměrně rychle  najde svoji spřízněnou duši Catherinu a její partu... 

Pokud si matka Jacindy myslela, že jen tak utečou od kmene a bude na ně zapomenuto, tak to se spletla. Kmen, nebo spíše jeden jeho člen, se nehodlá Jacindy a plánů s ní spojenými jen tak vzdát. Jacinda si skoro po celou dobu přála vrátit ke svému kmenu, bála se o svoji drakie. Mohla se uvolnit a proletět pouze v noci na golfovém hřišti, kde to zelení bujelo na rozdíl od pouště všude kolem. Změní svůj názor na útěk po následujících událostech, kdy se dozvídá, co pro ni kmen všechno přichystal a změní svůj názor poté, co se dozvídá pravdu okolo smrti jejího otce? Rozmyslí si svůj útěk od rodiny?

Shrnutě
Kniha byla opravdu skvělá. Děj plynul tak krásně rychle, že jsem celou knihu přečetla za jediný den! Prostě jsem musela vědět, jak to bude pokračovat, až tu byl konec. Příběh je rozhodně hodně zajímavý a svým způsobem určitě i takový milý a jemný. Čtení jsem si rozhodně užila, až mám chuť se hned do knihy pustit znova! =) Kniha byla naprosto skvělá od základu až do konce. Jen jednu chybičku to má ... Ještě nevyšel další díl! Už aby tu co nejdříve byl! =)


zdroj obálky a anotace : nakladatelství CooBoo
zdroje užitých obrázků: weheartit.com
zdroj informací o autorce : databazeknih.cz

21 komentářů:

  1. Skvělá recenze, naprosto s tebou souhlasím, Drakie byla opravdu úžasná kniha a už teď jako na trní čekám, až vyjde další díl :)))) Dokonalost :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Drakii se vážně těším a tvá recenze mě jedině navnadila. Určitě to musí být skvělá kniha, protože já za den přečetla jen ty své nej :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, pro mě to byla naprosto suprová knížka! =)). Tak doufám, že se ti bude taky líbit =DD

      Vymazat
  3. na toto sa fakt teším! pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
  4. Na tuto knihu jsem dnes narazila již podruhé - to bude znamení :) Vzhledem k tomu, že ohlasy jsou zatím vážně především pozitivní, nejspíš vážně neodolám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla by ses znamení držet! =DDD ... Tak doufám, že se bude Drakie líbit a že tě nezklame :)))

      Vymazat
  5. Skvělá recenze, moc se těším, až si knihu pořídím a sama přečtu!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Jo Drakie se mi moc líbila, dostala sem jí sice na doporučení ale byla pžasná. Tvoje recenze je skvělá :D Nevíš jestli bude další díl?? Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se Drakie líbila! :)) ... Děkuji! =D Další díl určitě bude, prý má vyjít někdy v prosinci =))

      Vymazat
  7. Drakie je úplně úžasná knížka, už se hrozně těším až vyjde další díl, protože chci vědět, jak to dopadne. A v prosinci má vyjít v originále nebo v češtině? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas! =DD :) ... V prosinci by měla vyjít u nás v češtině :))

      Vymazat
    2. Super, tak už vím, co budu chtít k Vánocům!:D Už aby byl prosinec. ;)) :D

      Vymazat
  8. Je to úžasná knížka a moc se mi líbila.Nemohla jsem jí pustit z rukou a už se nemůžu dočkat na ten prosinec :D

    OdpovědětVymazat
  9. Drakie!! uchvatný příběh.. skoro celý konec jsem probrečela.. :D
    jak se bude jmenovat druhý díl? a přesný datum nevíš?
    užasná recenze <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Druhý díl se jmenuje Útěk a myslím, že už dokonce vyšel (28.11.) =D. Na Albatosu si knížku už můžeš objednat xD ... Děkuju moc :)))

      Vymazat
  10. jj už vyšel a je úžasný :P

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj,chci si ověřit,že 3 díl jmenem Hidden má vyjít v březnu 2013 dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, dneska jsem se dočetla, že by třetí díl Drakie měl vyjít až 22. dubna 2013, tak uvidíme :))

      Vymazat