neděle 22. září 2013

RC Recenze: Prozření Mary Dyerové


Kniha: Prozření Mary Dyerové
Autor: Michelle Hodkin
Počet stran: 368
Vazba: Hardback
Vydáno: 2013/05
Nakladatelství: Brio


Když se Mara Dyerová probudí jednoho dne v nemocnici a vůbec netuší, jak se tam dostala, má pocit, že život už nemůže být podivnější. Může. Věří, že za nehodou, při které zemřeli její přátelé, musí být něco víc. Nemýlí se. A po tom všem, čím si prošla, nevěří, že by se mohla ještě někdy zamilovat. Plete se.





*******

Prozření Mary Dyerové je prostě zvláštní příběh...

Obálka, aneb co je hned po příběhu na knize to nejdůležitější    
Obálka knížky se mi strašně moc líbí. V reálu ale vypadá ještě mnohem a mnohem líp než tady na obrázku. A taky se mi strašně líbí knížka na omak. Obálka je podle mě zkrátka dokonalá! :)


První pohled, aneb mé očekávání 
Mara mě zaujala už před nějakou dobou, ale spíše se zařadila do té kategorie knížek, u kterých si řeknete - jednou si ji chci přečíst. Knížka mě lákala i svým trailerem, který nevypadá vůbec špatně.

Vzhůru k příběhu, aneb mé pocity z něj
Knížka je zvláštní - tato skutečnost mi byla jasná po přečtení prvních stránek prakticky hned. Knížka je prostě jiná, což se ale samozřejmě cení. Nenajdete tu sice žádné nadpřirozené kreatury, ale řekla bych, že s určitým druhem nadpřirozena se zde přeci jen setkáme. Nebo spíše lépe řečeno s nějakým speciálním druhem nadpřirozených sil.

Slovo "zvláštní" tuto knihu prostě dokonale vystihuje a myslím, že jsem ho v této větě nepoužila naposledy. Vy totiž čtete a čtete a ještě v polovině knížky svým způsobem vlastně v podstatě nevíte, o čem čtete. No, i po dočtení celé knížky máte v hlavě pořádný zmatek, tedy já ho tam alespoň měla. Nejde ale přímo říci, že by člověk nevěděl o čem čte - spíš i po přečtení celé knihy neví důvod, proč se většina věcí v knížce odehrála a tak podobně. Zní to asi zvláštně a hodně zamotaně, co?

Přijde mi, že tento první díl je prostě jen takovým předpříběhem - zkrátka, že to podstatné se dozvíme až později a upřímně mě to trochu štve, protože knížka otevře spoustu zajímavých myšlenek a skutečností, ale vlastně je nedokončí... pořád dokola mě teď napadá jen to slovo zvláštní - Prozření Mary Dyerové je prostě zvláštní příběh.

Když se vrátím k samotnému čtení, měla jsem pořád pocit, že mi něco uniká, něco podstatného - něco, bez čeho celý příběh jen tak nepochopíte. Knížka mi přišla taková zmatenější, občas jsem se v příběhu až ztrácela. Na druhou stranu se dá ale říci, že příběh Mary patří mezi opravdu zajímavé příběhy, protože je tu spojeno napětí, záhady, i láska a tak dále. Svým způsobem se mi kniha líbila, ale.. - pořád tam to ale je! 

S hlavní hrdinkou Marou se poprvé setkáváme v nemocnici - potkalo ji jedno velké neštěstí a vlastně od něho se celý příběh vyvíjí. S rodinou se přestěhuje do jiného města. Tady postupně poznává nové lidi - hlavně jak už to bývá, potkává toho správného bad guye, který jí ale nehodlá dát pokoj. K tomu všemu si Mara musí poradit se svými novými halucinacemi, kterými začala po nešťastné nehodě trpět. Rozhodně se nedá říct, že by měla lehký život.

Musím se přiznat, Mara mi zrovna moc dvakrát nesedla. Nebo spíše lépe řečeno, mám k ní  neutrální vztah. Přiznám se, že v podstatě ke každé postavě tohoto příběhu mám spíše neutrální vztah, žádnou postavu jsem si nijak zvlášť neoblíbila, což mi bylo krapet líto :).

Shrnutí
A zase to slovo - zvláštní! Zkrátka pokud by se mě někdo zeptal na můj názor na tuto knihu, řekla bych mu jediné - ta kniha je prostě zvláštní.  V podstatě se mi knížka líbila, ale bylo tu na mě prostě moc záhad a já spíš potřebuju nějaké to vysvětlení, nějaký ten podpěrný bod, o který bych se mohla opřít a zatím mám po přečtení hlavě jen zmatek. Přes to všechno, rozhodně si nenechám ujít pokračování, ve kterém doufám, že už nějaké to objasnění najdu.
 

  Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství Slovart 
za poskytnutí recenzního výtisku.

* zdroj anotace a obálky - Slovart.cz 
* zdroj doplňujících obrázků - google.cz

1 komentář:

  1. Tahle knížka mě docela láká, ale bojím se toho zvláštního pocitu. :D Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat