neděle 5. února 2012

Recenze : Ticho - Becca Fitzpatrick

Je tu moje druhá recenze. Tentokrát se týká knihy Ticho - 3. díl od Zavrženého. Tuto knihu jsem přečetla za necelé 4. dny a moc se mi líbila. Doufám, že se vám moje recenze bude líbit :D.

 
Série : 3. díl k Zavrženému
Autorka : Becca Fitzpatrick
Počet stran : 415
Vydáno : 2011/11
Nakladatelství : Egmont
  
Nedorozumění mezi Patchem a Norou je zažehnáno. Společně překonali tajemství svázaná s Patchovou temnou minulostí, smířili dva dosud nesmiřitelné světy a čelili bolestným zkouškám víry a naděje, to vše pro lásku, která má sílu překonat hranice mezi nebem a zemí. Patch a Nora, vyzbrojeni pouze svou bezpodmínečnou důvěrou v toho druhého, se vrhají do zoufalého boje a pokoušejí se zastavit zločince, který má moc navždy zničit vše, o co se snažili, dokonce i jejich vzájemnou lásku.



Můj dojem : Na tuto knihu jsem se hrozně těšila. Předešlé dva díly se mi moc líbily, takže jsem byla zvědavá na závěrečný díl. Jenže! ... Už před nějakou dobou jsem jen tak letmo zahlédla informace o tom, že se autorka rozmýšlí jestli bude i čtvrtý díl. Prostě jsem tomu nepřikládala moc nadějí, znáte to, co lidi dokážou vymyslet :D.... Ale spletla jsem se. Čtvrtý díl bude a to na podzim tohoto roku ... Zkrátka, čtvrtá kniha být musí, protože tento díl skončil jak jinak, než otevřeným koncem. Jen nevím, jak to až do toho podzimu vydržím, protože kniha skončila dá se říct ve velmi napínavém bodě :).

 Teď něco k samotné knížce. Myslím si, že to, co jsem od ní čekala splnila do puntíku. Také si myslím, že autorka nemohla napsat lepší pokračování. Její styl vysvětlení celého děje až na konec mám moc ráda, i když mě někdy dohání k šílenství - už abych tam byla :D. V knížce jsou opět použity citáty jako například : Nepřítel tvého nepřítele je tvůj přítel, které jsou velice výstižné a k ději se velice hodí.

Jak jinak, kniha začíná prologem z minulosti, přesněji z doby, kdy se Noře a Patchovi jejich štestí zhroutilo. Umožnuje nám nahlédnout do dohody mezi Patchem a Hankem Millarem, dá se říct ohledně Nořiny budoucnosti ... Po prologu následuje ,,probuzení " Nory po velmi dlouhé době. Vysvětlím :D. Nora se totiž jednoho dne probudí na hřbitově, ale nevzpomíná si na nic, co se stalo posledních pět měsíců, přesněji, nepamatuje si vůbec nic z doby jejího únosu, ba co hůř nevzpomíná si ani na Patche.

Instinkt, doktor i její matka jí radí, aby šla vpřed a neohlížela se za událostmi posledních pěti měsíců. To by ale nebyla Nora, kdyby se do hledání svých vzpomínek nepustila rovnou po hlavě :-). To jí však přinese nemalé problémy.

Na scéně se objevuje záhadný Jev :D, který Noru nejednou vytahne z problému. Nora cítí, že s je s ním něco v nepořádku, jakoby ho už dříve znala, ale ne a ne si vzpomenout. V jeho blízkosti se zkrátka cítí v bezpečí. Časem se s Jevem velice sblíží a poté, co se sám Jev rozhodne jí vysvětlit vše, co se odehrálo za těch pět měsíců, protože cítí nevyhnutelné nebezpečí, si konečně Nora začíná vzpomínat na svůj vztah s Jevem, kterého znala pod jménem Patch.

Dále na scénu přichází známá osoba - Scott Parnell. Ten Noře taky velice pomůže. Pomáhá jí vzpomenout si na věci ohledně Nefilů, padlých andělů a Černé ruky, na které si Nora vůbec nevzpomíná. Jenže nebyl by to Scott, kdyby nepřitahoval problémy, do kterých mnohdy zatáhne i chudáka Noru :).

Co se týče dalších postav, nevím, co si mám myslet například o Marcie Millarové. Jako pár jiných postav byla pod vlivem Hanka Millara, který ji ovládal mysl. Když jsem četla první a druhou knihu, myslela jsem si, že bude mít podobné charisma jako Afrodita ze Školy noci a časem se s Norou udobří, ne že by byly hned nejlepší kamarádky, ale že si třeba přestanou dělat naschvály. To se ale zatím nestalo, uvidíme jak to bude s Marcií vypadat v dalším pokračování. V této knize byla opravdu spíš pod Hankovým vlivem.

Ke konci knížky má děj docela rychlý spád... Nora moc dobře ví, kdo se schovává za budováním Nefilské armády pod přezdívkou Černá ruka. Je to jak už víme i my z minulého dílu Hank Millar, který má docela promyšlený plán, do kterého zahrne i Nořinu matku a celkově své okolí. K Nořině smůle je ona sama donucena přísahat něco, co jí velice změní život a hlavně postaví před něco, co nevěstí vůbec nic dobrého. Má strach, jak její rozhodnutí přijme její okolí a hlavně Patch, který jak sama ví, má na tyto věci svůj názor. Nakonec to ale Patch v celku přijme dobře, moc dobře si uvědomuje situaci. Je rozhodnutý se Nory už nikdy nevzdat.

Hrozně se mi líbí Nořiny poslední myšlenky (hlavně si nemyslete, že umírá): Tak či tak válka přijde (válka mezi padlými anděli a Nefilim). A já si jen musím zvolit nepřítele. Zkrátka věta k zamyšlení. Docela i vystihuje situaci, nemyslíte ? :D.

Shrnutí: Takže moje pocity a dojmy z knihy už znáte. Celkově tuto knihu určitě doporučuji hlavně těm, kteří si přečetli první dvě knížky a zalíbily se jim. Určitě stojí za to. 

3 komentáře:

  1. U téhle série jsem uvažovala, jestli ano nebo ne. Nakonec jsem si řekla ne, protože jsou knihy i celkem drahé a já moc nemusím anděly , ale tak možná si to někdy koupím a přečtu, když je to dobrý :-) Hodně hodně lidí to chválí :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem tuto knížku, a velice mě zaujala. :) Mám jí strašně moc ráda. Poslední Nořiny myšlenky se mi také líbí. Je to zkrátka super knížka. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Předevčírem jsem si koupila tento díl a už to budu mít přečtený. Nechápu to, ale u všech třech dílů se prostě hrozně vžiju do děje a nemůžu přestat číst! :D

    OdpovědětVymazat