pátek 10. srpna 2012

RC Recenze : Krásní mrtví – Jonas


Kniha : Jonas
Série : Krásní mrtví
Díl : 1.
Autorka : Eden Maguire
Počet stran : 274
Vazba : Paperback
Vydáno : 2011/03
Nakladatelství : Fragment
  
Nejsou živí...Nejsou mrtví...Něco mezi tím. 

V průběhu jednoho roku zemřou za podivných okolností čtyři mladí, krásní lidé, studenti ellertonské střední školy. Jonas, Arizona, Summer a - Phoenix.

Ta poslední smrt zasáhne Darinu nejvíc. Byl to její kluk, její veliká, největší láska… Je její setkání s Krásnými mrtvými skutečné? Co znamenají ta andělská křídla, která vidí, slyší a která nakonec sama dostává? Jonas zemřel jako první, zabil se na motorce. Ale je tolik nezodpovězených otázek… Odhalí Darina včas temná tajemství tajemství, aby tak vykoupila duše Krásných mrtvých?

*******

První pohled, aneb mé očekávání
Dá se říci, že něco málo o této knize a celkově o celé sérii jsem už nějakou dobu věděla. Bohužel ve mně nikdy anotace a obálka nevyvolaly to něco, při čemž bych si zatoužila knihu vyloženě přečíst. Nedávno jsem na knihu ale z ničeho nic víceméně natrefila a konečně si pořádně přečetla anotaci, i když v konečně fázi jsem z knihy byla ještě více zmatená. Začala ve mně ale doutnat zvědavost, o čem kniha vůbec tedy je, protože jsem si prostě, ať jsem sebevíc chtěla, neuměla udělat jasnou představu. Nějaká tam možná byla, ale rozhodně se neshodovala s opravdových příběhem.

Obálka, aneb co je hned po příběhu na knize nejdůležitější
Obálka u této knihy se mi zprvu moc nezamlouvala. Nevím, prostě mi přišla taková až trochu zvláštní. Po důkladnějším zkoumání nebo spíše po zvyknutí, mi ale zas až tak špatná nepřijde. Něco na ní rozhodně dokáže upoutat.

Něco málo o spisovatelce, aneb kdo má tuto knihu vůbec na svědomí
Eden Maguire žije střídavě ve Velké Británii a Spojených státech. Kromě literatury se zajímá o nadpřirozeno a temné stránky života. Volný čas tráví ze všeho nejraději v přírodě, především u svých přátel na ranči v Coloradu. Sama k tomu říká: "Posaďte mě na koně a nasměrujte mě k nejbližší hoře – tam je můj soukromý ráj."

Na opuštěné coloradské farmě rovněž nalezla inspiraci pro svou tetralogii Krásní mrtví, která vyšla v originále v letech 2009-2010 a stala se jejím prvním hitem. Všechny čtyři díly Krásných mrtvých vydává v češtině Nakladatelství Fragment. V současnosti už Eden pracuje na další sérii, která se bude jmenovat Dark Angel a její první dva díly vyšly v angličtině v roce 2011.  

Vzhůru k příběhu, aneb o čem kniha vůbec je
Od knihy jsem nic moc neočekávala. No možná jsem přece jen trochu doufala, že nakonec budu muset uznat, že jsem se zase v prvním pohledu jednou spletla. Hned od první kapitoly no vlastně hned od první stránky knihy jsem si ale říkala: " Jejda, do čeho jsem se to zase jednou pustila!" Spisovatelka nás prostě rovnou "vhodí" do děje a poperte se s tím. Zprvu mi děj vůbec nesedl a já se upřímně začínala bát. Četla jsem ale dál a postupně se mi příběh začínal zamlouvat. Něco mi možná nebylo stále jasné, ale já pořád věřila, že mě nakonec příběh překvapí. Nebo jsem v to alespoň doufala...

Když zemře ve vaší blízkosti znenadání nějaký člověk, je to záhada, ale pořád ještě si říkáte, že se to prostě někdy stává. Jenže když ve vašem okolí zemřou po sobě čtyři lidé, máte nutnost si klást ledajaké otázky. Že by smrti studentů z ellertonské střední školy byly nehody? To asi těžko! Něco nebo možná někdo za tím musí být.

Na řadu přichází Darina, která ke svému neštěstí - jak už to taky bývá - zjistí a objeví něco, co by vůbec neměla. I ona totiž ztratila někoho, na kom jí záleželo a to Phoenixe a s jeho odchodem se ještě nesmířila. Čeká ji ale na jednu stranu krutá, na druhou šťastná pravda. Jak totiž zjistí, Phoenix je jedním z Krásných mrtvých. 

Darina si začíná klást otázky. Kdo jsou ti lidé? Ti, kteří by už měli dojít klidu. Ti, kteří se vrátili na tento svět, aby zjistili pravdu. Kolem záhadných úmrtí se samozřejně táhne mnoho otázek, nezodpovězených otázek, jenže si je nikdo nechce připustit. Nakonec je tu ale Darina, která ráda pomůže, protože jí to otevře dveře k tomu, aby strávila chvilky s tím, koho má ráda. I když si to Darina nechce přiznat, ví, že nakonec Phoenixovi ale stejně bude muset dát sbohem, ale to je až jiný příběh...

Řekněme, že se z Dariny stane detektiv a jako svůj první případ dostane vyřešení smrti Jonase. Tento kluk zemřel už před rokem při nehodě na motorce, kdy vezl svoji přítelkyni Zoey. Zoey však nezemřela, ale život po tomto neštěstí rozhodně taky lehký neměla. Byla pár měsíců v kómatu. Po probuzení skončila bohužel na vozíku. Její stav se postupem času lepší. A právě Zoey se stane důležitou osobou při prošetřování Jonasovy smrti. Je totiž kromě něho jediná, kdo zná pravdu, jenže si bohužel z toho osudného dne pamatuje velmi málo. Dokáže nakonec Darina pomoci Zoey, aby si vzpoměla? Pokud to tedy nebyla nešťastná náhoda, ale opravdu někdo za Jonasovu smrt mohl, vypátrá nakonec Darina kdo je za to všechno zodpovědný? Dostane nakonec Jonas to co potřebuje a v klidu navždy odejde ?

Hlaví postava Darina mi sice občas lezla na nervy svými myšlenkami a komentáři, ale nakonec mi nějak moc nevadila.V příběhu se objevilo plno postav. Od několika postav, které se dějem jen tak mihly, jsem bohužel čekala něco víc, a tak doufám, že se na ně autorka zaměří i v dalších dílech.

Shrnutě
Kniha se mi celkově líbila. Rozhodně mě překvapila. Někdy jsem se sice v ději ztrácela - hlavně na začátku, kdy skákal děj z přítomnosti do minulosti. Naopak se mi líbilo, jak se děj nakonec vyvrbil. Nadpřirozený duch příběhu se proměnil skoro až v takový lehký detektivní děj a to mě bavilo. Mám ráda záhady a ráda sleduji jejich vyřešení a v této knize se z hlavní hrdinky stala skoro až slečka Marplová, což bylo velice zajímavé sledovat. Rozhodně jsem zvědavá na další díl, kdy se Darina bude muset zřejmě zaměřit na někoho jiného a pomoci mu k získání pravdy. Jak už napovídá název dalšího pokračování, v pokračování se tedy s největší pravděpodobností podíváme na další krásnou mrtvou protivnou Arizonu. Jsem na to zvědavá!




Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.


* zdroj anotace a obálky - Fragment
* zdroj doplňujících obrázků - Google.com

5 komentářů:

  1. Já sem knihu četla, ale moc mě nebavila. Sekla jsem se před koncem a né a né dočíst. Byl to pro mě průměr :) Někdy mě kniha bavila někdy :) Jinak pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tato kniha by mi měla v nejbližších dnech dorazit, pár recenzí jsem četla, ale pořád jsem nějáká zmatená a nevím co od knihy čekat, občas si řeknu "jo vypadá to super" a pak zase "no to snad ne..".. Tak uvidíme, jaké to nakonec bude..:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem taky četla a docela mě zaujala :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Na tuhle knížku jsem četla už několikátou recenzi a jsem rozhodnutá si knihu přečíst. Stejně jako ty mám ráda záhady a pozorování jejich řešení ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu jsem přečetla jsedním dechem a velmi se mi líbila. Chvílemi byla sice trošku průhledná, ale to mi zas tak nevadilo.

    OdpovědětVymazat