sobota 25. května 2013

Recenze: Měsíční píseň


Kniha: Měsíční píseň
Série: Mercedes Thompson - 1. díl
Autorka: Patricia Briggs 
Počet stran: 288
Vazba: Hardback
Vydáno: 2009/10
Nakladatelství: Fantom Print


Vlkodlaci můžou být nebezpeční, když se jim připletete do cesty, ale pokud jste opatrní, nechají vás na pokoji. 
Umí se dobře skrývat před lidmi, ale já nejsem člověk. Když na ně narazím, poznám je a oni poznají mě – Mercy Thompsonovou. 
Mercy Thompsonová má za souseda vlkodlaka. V autodílně opravuje mikrobus patřící upírovi. 
Ale ani Mercy není úplně normální… a její pouto s tajemným světem nadpřirozena ji brzy dostane do pořádného průšvihu. 
Vychutnejte si pořádný nářez, který na vás v knize čeká. Není radno si zahrávat s vůdcem vlkodlačí smečky… A unést mu dceru byla osudová chyba…

*******

První pohled, aneb mé očekáváníKoupi knížky jsem tak nějak neplánovala. Na poličce mi bohužel nakonec ležela nějaký ten měsíc, nějak jsem se nemohla ke čtení tohoto příběhu dokopat. Jednoho dne jsem na knížku ale z čista jasna dostala chuť a pustila se do čtení. On knížky jsem toho moc neočekávala, ale na druhou stranu jsem byla zvědavá, o čem knížka tedy vůbec je...

Obálka, aneb co je hned po příběhu na knize to nejdůležitější
 

Popravdě jsem se do obálky nějak moc nezamilovala. Nevím, nějak jsem jí zkrátka nepřišla na chuť, ale na druhou stranu se podle obálky nedá hodnotit příběh uvnitř...

Něco o autorce, aneb kdo má tuto knihu vůbec na svědomí
Američanka Patricia Briggs (1965) píše od roku 1990. První román, Masques, jí vyšel v roce 1993. Kniha neuspěla a autorčina sotva nastartovaná kariéra málem skončila dříve, než začala. Druhý román, Steal the Dragon (Riallina hra), se naštěstí prodával mnohem lépe a získal příznivé ohlasy i u kritiky. Kariéra autorky se tak pomalu rozbíhala a s každým dalším titulem stoupal prodej i počet fanoušků.
Rostoucí popularita knih Briggsové, spolu se schopností tvořit živé, přesvědčivé postavy, inspirovala nakladatele k tomu, aby autorku požádal, zda by nezkusila napsat moderní městskou fantasy. Briggsová výzvu přijala a podepsala smlouvu na knihy, jejichž hlavní hrdinkou se stala Mercy Thompsonová.

Vzhůru k příběhu, aneb o čem kniha vůbec je
Jsem ráda, že jsem se do knížky konečně pustila. Příběh se mi hodně moc líbil, byl nesmírně čtivý, překvapující a strhující. Díky starší hrdince a ne nějaké 15-16ti leté, byla knížka pro mě i takovým oddechovým příběhem, protože se děj vyloženě nesoustředoval, jak to poměrně často bývá, na hrdinčin vlastní život a hlavně její milostný život - na její neustálé stěžování, jak je život těžký atd. 

Hlavní hrdinku Mercy jsem si prostě oblíbila už od začátku a to rozhodně díky její povaze, kdy se s ničím zrovna moc nepáře. Mercy je rozhodně hodně zajímavá osoba.

Na knížce se mi hodně moc líbil promyšlený příběh. Co jsem rozhodně nečekala bylo, že kniha byla jedna větší detektivka, což mě osobně ale zaujalo. Děj rychle plynul a můžu říci, že když se do knížky pořádně začtete, jen tak vás nepustí. 

Styl autorky je zároveň takový dobře pochopitelný, nijak těžký, spíš takový lehčí a vtipný. Postavy tu jsou také vymodelovány velice přívětivě a zajímavě. Docela jsem zvědavá na jejich další osudy - mimochodem, pořád nejsem rozhodnutá, jestli Team Samuel nebo Adam =D.

Hlavní téma knihy - vlkodlaci. Máme tu ale co dočinění i s jinými, ne tak docela "normálními" bytostmi. Například se tu ještě mihnou upíři a i kožoměnci, mezi které patří mimo jiné i hrdinka Mercy. Svět nadpřirozena je tu vymyšlen zase trochu jinak, rozhodně má svoji originalitu. Zajímavé je tu i sledovat samotnou společnost vlkodlaků, jednotlivá postavení a práva jednotlivých vlků apod.

Shrnutě
Co na knize mimo jiné také oceňuji je to, že příběh nemá vyloženě otevřený konec, ale takový ucelený. Zkrátka jako správná detektivka, došlo k vyřešení případu a konec. Styl autorky a celkově její vymyšlený svět mě tak zaujal, že žádný otevřený konec ke čtení dalšího dílu stejně nepotřebuji. Rozhodně jsem zvědavá na další díl, Krevní pouto, a doufám, že si knížku pořídím co nejdříve. 


 * anotace a obálka -  Fantomprint.cz
* doplňující obrázky -  deviantart.com
 

6 komentářů:

  1. Tak mě se první díl moc nelíbil,právě naopak. Nudil mě. Další díly mi ale přišly o chlup lepší.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se knihy od Briggsové hrozně moc líbí, mám od ní všechny. Knížky jsou čtivé, s nádhernými obálkami, a i když mají konec uzavřený, vždy čekám na další díl :). Nejraději mám Železný polibek a Stříbnou relikvii, z edice Alfa a Omega Dvojí spravedlnost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se ti knížky líbí. Taky bych chtěla mít všechny díly doma, zatím mám jen dva, což budu muset co nejdříve napravit :)).

      Vymazat
  3. Já mám doma pouze tuhle sérii, ale hrozně se mi líbí! :D Briggs umí psát a její knihy mě nenudí. První díl se mi líbil o něco méně než ty následující, ale byl dobrý :))

    OdpovědětVymazat
  4. Zítra si ji jdu vyzvednout z knihovny, tak snad se mi bude líbit :)

    OdpovědětVymazat