čtvrtek 4. července 2013

Recenze: Pokrevní pouta 2 - Zlatá lilie (VAII)


Kniha: Zlatá lilie  
Série: Pokrevní pouta 2 (VAII)
Autorka: Richelle Mead
Počet stran: 336
Vazba: Paperback
Vydáno: 2012/11
Nakladatelství: Domino


Povinnost, nebo láska? 
Co zvítězí?

Alchymistka Sydney Sageová slouží jako jakýsi most mezi světem vampýrů a lidí: chrání tajemství prvních a životy druhých. Moc ráda by studovala univerzitu, ale místo toho byla vyslána na snobskou střední školu v Palm Springs. Má tam za úkol střežit morojskou princeznu Jill Dragomirovou před zabijáky, kteří chtějí ve světě Morojů rozpoutat válku.

Všichni ji považují za skvělou alchymistku, dokonce i ti, kteří o ní dříve pochybovali. Nyní však začíná pochybovat ona sama: opravdu jsou všichni vampýři zvrácené stvůry, anebo je to všechno jinak?

Všechno se ještě víc zkomplikuje, když bývalí Strigojové Soňa a Dimitrij zjistí, že právě Sydney by mohla být klíčem k objevení zázračného léku k proměně na Strigoje. A pak Sydney naváže milostný vztah s Braydenem… Má s ním mnoho společného, ale přesto jako by ji stále silněji přitahoval někdo jiný, na koho by kvůli jeho původu neměla ani pomyslet! Co teď? Má se řídit zákony alchymistů, anebo naslouchat hlasu vlastního srdce? 

*******


První pohled, aneb mé očekávání 
Lze více napínavěji zakončit knížku než větou "Dorazil Dimitrij Belikov." ? Myslím, že ani ne. První díl Pokrevních pout se mi líbil, Adrian a Sydney v hlavní roli se mi víc než jen zamlouvali, takže jsem na druhý díl byla hodně moc zvědavá! 

Obálka, aneb co je hned po příběhu na knize to nejdůležitější  
Cover Zlaté lilie se mi hodně moc líbí. Prostě je nádherný! :) Jako by už jen ta obálka a nápis říkaly všechno...

Vzhůru k příběhu, aneb o čem kniha vůbec je
Do nedávna Sydney Sageová nestačila skrývat svůj odpor k vampýrům. Poté, co potkala dhampýrku Rose a celkem se s ní spřátelila, svůj pohled na tyto nadpřirozené bytosti trošku pozměnila. 
Ve světě vampýrů došlo k mnoha změnám, díky kterým Sydney dostala za úkol chránit mladou Morojku Jill před nepřáteli její sestry Lissy, nové královny. Díky tomuto úkolu se Sydney setkala i s Eddiem a Adrianem a zjistila, že na Moroje nejsou zas až tak špatní. Zjistila, že tím, že spolu tráví většinu času, si celkem rozumí a dokonce mezi celou skupinkou v Palm Springs vzniklo přátelské pouto. Jenže, pravidla alchymistů jsou jasná, nikdo je nesmí porušit, jinak za to zaplatí. Sydney ví, že se čím dál tím víc pohybuje na tenkém ledě. Pokládá si otázky - Nekamarádí se s nimi až moc? Neporušuje protokol alchymistů?

Zlatá lilie obsahuje hodně příběhových linií, příběh je čím dál tím více napínavější. Sydney se pomalu rozvíjí její zajímavý milostný vztah. Do toho všeho má neustálé starosti s Adrianem, který ji rozhodně nešetří. Také se opět dostává do styku s magií, které stále příliš osobně neholduje. A pak je tu výzkum, který provádí Dimitri se Soňou - pokouší se najít "lék" proti Strigojství. Přes to všechno se Sydney setkává se členy zajímavé sekty, která si klade za úkol zbavit svět nadpřirozena, především Strigojů, jenže...

Mé pocity a dojmy z knihy? Jednoznačně zbožňuju rozhovory Adrina a Sydney! Nikdy jsem upřímně nebyla jedna z těch, která u svých idolů omdlívají a tak podobně, ale musím říci, že Adrian je prostě BOŽÍ! Ano, pravděpodobně jsem se do něho stejně jako spousta z vás zamilovala! :) Ty jeho poznámky, to je prostě něco. Mimochodem, myslím, že se k sobě se 
Sydney skvěle hodí. 

A nakonec - shrnutí!
Richelle Mead prostě nezklame. Zlatou lilii jsem si maximálně užila a nemůžu se dočkat dalšího pokračování, protože prostě ten KONEC! Je hrozný, jak nás zkrátka autorka musí trápit. Suma sumárum, rozhodně vám mohu tuto knížku doporučit! :)





2 komentáře:

  1. Četla jsem zatím první díl Pokrevních pout. Takže Zlatou lilii musím sehnat co nejdřív! :D

    OdpovědětVymazat