neděle 1. července 2012

RC Recenze : Eldest


Série : Odkat Dračích jezdců
Kniha : Eldest
Díl : 2.
Autorka : Christopher Paolini
Počet stran : 656
Vydáno : 2005, 2012
Nakladatelství : FRAGMENT

Šíří se temnota, přichází beznaděj, vládne zlo 

Eragon cestuje se Safirou do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácí jistotu, neví komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí veškerý vzdor, leží i nadále právě v jeho rukou...  



*******

Ještě před nějakou dobou si žil Eragon poklidný život ve vesnici Carhavall poblíž Dračích hor na farmě se svým strýcem Gerem a jeho bratrancem Roranem. Jednoho dne se jeho život ale změnil. V Dračích horách totiž našel modré vejce, z kterého se později vyklubalo dráče, které Eragon pojmenoval Safira. Mezitím se Roran vydal do nedalekého města, aby si vydělal nějaké peníze, neboť chtěl požádat Katrinu, dceru místního řezníka, o ruku. S tím vším, co se stalo, se v údolí Palancar začala objevovat temnota. 

Jednoho dne se v údolí objevili i zrůzní ra'zakové, kteří později měli zásluhu i na tom, že Gero jejich vpád nepřežil. Eragon se společně se Safirou a místním vypravěčem Bromem rozhodli vypátrat ra'zaky a tak pomstít škody, které napáchali. Jejich cesta pronásledování byla nesmírně dlouhá a plná všemožných nástrah. Eragon se toho od Broma naučil mnoho - starověký jazyk, šerm a také plno věcí o historii samotné Alagaësie, ale také o Dračích jezdcích. Eragon po cestě toho mnoho ztratil, ale také mnoho získal. Dostal se mezi Vardeny a trpaslíky, které záhy napadli ra'zakové. Tato bitva se taky neobešla bez ztrát na životech a Eragon utrpěl taktéž všemožná zranění...


Eldest, druhý díl Odkazu dračích Jezdců, začíná zrekapitulováním předchozího dílu. Pokud mezi čtením jednotlivých dílů máte větší mezeru, myslím si, že toto zopakování toho nejdůležitějšího oceníte. Připomene vám spoustu věcí, které jste možná už i zapomněli.


Boje ve Fathen Dúru utichly, už zbyly jen zbytky urgalů. Jenže právě ti zasadili poslední ránu, kterou nikdo nečekal. Bitva si vyžádala mnoho obětí, mezi nimi Ažihada - vůdce Vardenů. Tyto boje zřejmě nepřežil ani Murtagh a Dvojčata - není po nich ani stopy. Nálada klesá, všichni utržili hrozné rány. Jenže i v těch nejhorších chvílích musí být zvolen nástupce Ažihada, který musí opět zavést mít a vést Vardeny proti králi. Na jeho místo proto není Radou starších zvolen nikdo jiný než jeho dcera Nasuada. Eragon je do celé této politiky zaveden také a musí být hodně opatrný.

Jak bylo předem dohodnuto, na výuce nového Jezdce se musí podílet i elfové. A proto je Eragon nucen opustit trpaslíky s Vardeny a odcestovat společně s Orikem, Aryou a Safirou do Ellesméry, kde se má vzdělávat v kouzlech a čarování.

Eragon se i se svým doprovodem nakonec i přes všechny problémy, které je provází po cestě, dostane do Ellesméry, kde se ihned začne věnovat svému vzdělávání. Učitele mu ale bude dělat jedna osoba, kterou Eragon rozhodně nečekal. Dozví se spoustu nových věcí a s tím i odkryje mnohá tajemství. Zjistí věci, které rozhodně nečekal a které ale také ledaco vysvětlí. Ale co Eragon a Arya? Získá Eragon sílu a přizná se k citům, které k ní už nějakou dobu chová?


Ale kromě cesty Eragona sledujeme také osud jeho bratrance Rorana, který se mezitím vrátil do Carvahallu, kde ho ale neprovází nic dobrého. Do údolí Palancar totiž zavítají ra'zakové společně s vojáky, aby zajali Rorana. Tomu se však podaří ukrýt. Po mnohých bojích se už zdá, že mají obyvatelé Carhavallu nad znesvětiteli vyhráno. Ra'zakové jsou ale velice podlí. Osud obyvatel Carvahallu je zpečetěn. Roran se cítí zodpovědný za všechny, proto se rozhodne k velice těžkému rozhodnutí. Budou ho obyvatelé poslouchat a nebo si budou tvrdohlavě stát za vlastními názory? Dozví se vůbec Roran důvod, proč ho království pronásleduje a jakou roli v tom všem hraje Eragon?

Také jsme ale svědky toho, jak si vede Nasuada po nastoupení do čela Vardenů. Je vidět, že je dcera svého otce. Rada starších se v ní šeredně spletla, když si myslela, že se Nasuada stane jejich loutkou v čele Vardenů. Dcera Ažihada se rozhodne opustit Beorské hory a zavést Vardeny do Surdy. Chce požádat krále Orika o pomoc a pro ochranu Vardenů je rozhodnutá udělat opravdu cokoli.


V Eldestovi se také setkáme se starými známými, jako je například Jeoda. Poznáme více charaktery jednotlivých lidí, na které se příběh více zaměří. Odkrýváme jednotlivá tajemství a dozvídáme se i mnoho nového. Příběhem se ale mihnou také změny povah a smýšlení jednotlivých postav. Díky výcviku se například z Eragona stane skutečný Jezdec. Už to není ten ustrašený chlapec, který chodil na lov do Dračích hor. Změnou si projde ale například i Roran a spousta dalších postav.


První díl Odkazu dračích Jezdců jsem si oblíbila a stejně tomu je i u druhého dílu. Musím se ale přiznat, že mi u Eldesta někdy až vadilo to zdlouhavé popisování, v některých pasážích jsem se až nudila. I přes to je prostě Christopher Paolini skvělý spisovatel a celkově tento Svět draků vystihl nádherně. Díl je opět plný napětí, vtipu, tajemství, nebezpečí, strachu a všeho možného. Pokud jste si zamilovali první díl Eragona o přečtení druhého dílu vůbec neváhejte.

Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.


zdroj obálky a anotace : nakladatelství FRAGMENT
zdroje užitých obrázků: weheartit.com

2 komentáře:

  1. Therefore, you should begin writing articles using
    the exact phrase using double quotes" iphone games", currently I get 1, 400, 000
    results. And maybe, your competitors, your websites strength
    and overall market reach, as page one of the first things a search
    engine. Keeping in mind that search engine marketing techniques are constantly improving and changing,
    so you won't get them. However, the opposite is true.

    My homepage - seo training

    OdpovědětVymazat
  2. Just be in control of your anxieties you must first allow yourself to become open to the
    possibility of showing my anger toward anyone, male or female!

    My mom would often say Grace, I think, could almost be inevitable, not that I don't believe I will. Of course, it is not that easy to leave.

    Here is my web-site :: matt huston get him back

    OdpovědětVymazat